/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder adventism?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till adventism

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet adventism?

  1. Inom judendom, adventism och sjundedagsbaptism firas detta på lördagen, som räknas som veckans sista dag, efter exemplet i den judiska skapelseberättelsen då Gud vilade på en sjunde dag, efter att ha skapat världen under sex dagar.
  2. Exempel på restorationistiska rörelser är anabaptismen, baptismen, puritanerna, mormonerna, Jehovas vittnen, pingströrelsen och adventismen.
  3. En av de främsta profilerna inom adventismen i Sverige var tidigare Ingrid Albiner Palm.
  4. Typiskt är att man finner några av de mer speciella trospunkterna inom adventismen som teologiskt tveksamma.
  5. Progressiva adventister ser dessa företeelser inom adventismen som adiafora, det vill säga moraliskt neutrala och inte nödvändiga för frälsning.
  6. Till exempel betonas sabbaten som en gudagiven gåva i ett stressigt samhälle (vilket även den " historiska" adventismen gör), medan man -i motsats till den " historiska" adventismen -tonar ner eller förkastar den del av teologin som kopplar ihop sabbaten/söndagen med vilddjurets märke.
  7. Sabbaten är inom adventismen inte bara en minnesdag över skapelsen, utan också en dag som påminner om räddningen i Kristus.
  8. Den " progressiva" adventismen identifierar sig gärna som evangelikal, och betonar grunderna i den kristna tron som man delar andra kristna.
  9. Profilen är mer nyhetsbevakande men har på senare tid rapporterat också den bredd av olika synsätt som omfattas av adventismen.
  10. En annan riktning är progressiva adventister som ser vissa företeelser inom adventismen som adiafora, det vill säga moraliskt neutrala och inte nödvändiga för frälsning.
  11. Enligt hennes version ställde Pankhurst ned sin tekopp och gick under tystnad ut ur rummet, där Sylvia var i tårar Christabel hade konverterat till adventismen och ägnade en stor del av sin tid åt kyrkan.
  12. Till exempel betonas sabbaten som en gudagiven gåva i ett stressigt samhälle medan man -i motsats till den " historiska" adventismen -tonar ner eller förkastar den del av teologin som kopplar ihop sabbaten/söndagen med vilddjurets märke.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-06-28

 • Leo
  Latinskt namn med betydelsen lejon.
 • Besläktade namn: Leon

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2