/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder aftonstjärna?

  1. aftonstjärnan planeten Venus när den syns på kvällshimlen i väster
  2. aftonstjärnor en liljeväxt

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

aftonstjärna är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet aftonstjärna?

  1. Venus syns starkt som aftonstjärna i nordväst innan den går ned.
  2. På finska används termen iltatähti (aftonstjärna), detta efter de stjärnor eller planeten Venus som blir synliga på kvällen redan innan solen gått ned helt och hållet.
  3. Han skrev även Drottning Sophia (1914 ; tredje upplagan 1915), Klocka och trolltrumma (1914), Mina bekanta och jag själv (1915 ; tredje upplagan 1921), Livets sagor (1915 ; andra upplagan 1916), Morgonlandets aftonstjärna och Östroms första timma (två delar, 1916 – 1917), I arbetströja och med vandringsstav (1917 ; fjärde upplagan 1921), Arbetare och fribytare (andra upplagan 1919), Konungens bild.
  4. Detta förklarar att utsagor av typen " aftonstjärnan = morgonstjärnan" skiljer sig från " aftonstjärnan = aftonstjärnan".
  5. Originalet syftar på latinets Lucifer, som syftar på aftonstjärnan.
  6. Asteroiden har fått sitt namn efter jordgudinnan och aftonstjärnan inom pawneemytologin.
  7. Först i april börjar Venus – eller aftonstjärnan som den också kallas – återvända in mot solen.
  8. När hon försvunnit tar han sin harpa och sjunger en sång till aftonstjärnan, som han ber hälsa Elisabeth på hennes färd mot himmelen aftonstjärnan (" O du mein holder Abendstern").
  9. I synnerhet innehåller texten bilder av ljus, såsom sol, måne, aftonstjärnan, guld, ädelstenar och spegel.
  10. Enligt Frege har " aftonstjärnan" och " morgonstjärnan" samma betydelse, det vill säga att de bägge refererar till planeten Venus.
  11. Eftersom den främst ses i samband med solnedgång och soluppgång kallas den för aftonstjärnan respektive morgonstjärnan på flera olika språk.
  12. Freges klassiska exempel på skillnaden mellan mening och betydelse handlar om de gamla namnen på planeten Venus, " aftonstjärnan" och " morgonstjärnan".
  13. Man hade redan tidigt klart för sig att morgonstjärnan och aftonstjärnan var identiska och kunde så småningom inlemma venuscykeln i sin kalendariska arsenal.
  14. Mayas tidsbegrepp var hårt knutet till religiösa föreställningar och händelser som utlöste rituella åtgärder, vilka följde konjunktioner och Venus uppdykande som morgon-respektive aftonstjärnan.
  15. Han kom fram till att quenya var det språk som talades av de alver som Eärendil såg på sin resa, innan hans skepp förvandlades till aftonstjärnan.
  16. Den senare utsagan är däremot en utsaga som är sann på rent logiska eller begreppsliga grunder, och vi behöver inte veta något om vilken betydelse " aftonstjärnan" har för att veta att den är sann.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Osvald
  Engelskt namn som består av betydelseelementen guld och härskare.
 • Evald
  Tyskt namn som består av betydelseelementen lag och härskare: rättsvårdare.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs aftonstjärna?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en aftonstjärna aftonstjärnan
genitiv en aftonstjärnas aftonstjärnans
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2