Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet allokton?

 1. En autokton bergart ligger orubbad där den en gång avsattes medan en allokton bergart har transporterats från den plats var den bildades.

  Termen allokton används också för att beteckna att enskilda bergarter eller största delen av deras beståndsdelar är bildade av material som inte fanns på platsen utan har transporterats dit.

  Berggrunden i Offerdalsbygden består av alloktona fjällbergarter från tre av Kaledonidernas skollor ; Offerdalsskollan (Riseberget), Särvskollan (till exempel Hällberget) och Seveskollan (till exempel Önrun och Ansätten).

  Frösön består till största delen av sedimentära bergarter som tillhör den undre alloktonen i den skandinaviska fjällkedjans uppbyggnad.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Margareta

  Grekiskt namn som betyder pärla.

  Greta

  Tysk kortform av det grekiska namnet Margareta: pärla.

  Besläktade namn: Gret, Gretchen, Grete, Gretel, Maggie, Mait, Maret, Margita, Margret, Margreta, Margrete, Marguerite, Meit, Meta, Peggy, Malgorzata

  Mest sökta