/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder amerikansk?

  1. som gäller Nord- och Sydamerika eller. USA || -t

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

amerikansk i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet amerikansk?

  1. En mycket amerikansk produktion om tolv avsnitt som rullar sedan några veckor och kommer ligga kvar på SVT Play in i augusti.
  2. Enligt amerikansk lag måste huvudparten av biståndet stoppas när en vald regeringschef avsätts vid en militärkupp eller störtas i en statskupp där militären spelar en avgörande roll.
  3. Vem som numera såg ut som en amerikansk filmstjärna.
  4. Forskare på West Point jobbar nu ihop med amerikansk polis med det här programmet som med hjälp av algoritmer ska förutse om en person troligtvis blir, eller redan är, en gängmedlem eller inte.
  5. Latinamerikas presidenter har i veckan rasat över anklagelser om amerikansk spionage både mot allierade och meningsmotståndare.
  6. Men frågan är om något passat så väl i George Orwells klassiska framtidsdystopi som torsdagskvällens avslöjande om att amerikansk underrättelsetjänst har full insyn i servrarna hos nio av världens största internetaktörer.
  7. Det uppger en amerikansk försvarskälla för AFP.
  8. En föreståndare som intervjuades i amerikansk tv uteslöt inte att Rusty fått hjälp att smita eller att någon stulit honom.
  9. Avslöjandet om att amerikansk säkerhetstjänsten NSA har övervakat telefonsamtal och datatrafik har väckt liv i debatten kring integriteten på internet.
  10. En tioårig amerikansk flicka som var i trängande behov av en ny lunga har genomgått en transplantation efter det att myndigheterna till slut funnit en lämplig donator.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ragna
  Nordisk kortform av feminina namn som börjar på Ragn-: gudamakter.
 • Ragnar
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen gudamakter och krigare.
 • Besläktade namn: Reiner, Rauno, Rainer, Ragni

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs amerikansk?

adjektiv
positiv en amerikansk
ett amerikanskt
den|det|de amerikanska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2