/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder anabaptism?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till anabaptism

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är amper en synonym till syrlig?

Hur används ordet anabaptism?

  1. Missionary Church är ett evangelikalt trossamfund med rötter i anabaptism och amerikansk helgelserörelse.
  2. United Zion Church är ett kristet trossamfund med historiska rötter i anabaptism och tysk pietism.
  3. Schweiziska bröder kallades de som anammade den anabaptism som uppstod som ett resultat av Conrad Grebels förkunnelse.
  4. Brethren in Christ Church (BIC) är ett evangelikalt trossamfund med rötter i olika väckelserörelser ; mennoniterna, anabaptism, pietism och helgelserörelsen.
  5. Många yngre kristna trossamfund döper dock enbart troende på egen bekännelse (både barn i skolåldern och vuxna, se baptism och anabaptism).
  6. Church of God (Anderson, Indiana) (CHOG) är en kristen reformationsrörelse med rötter i wesleyansk pietism, helgelserörelse och anabaptism, startad 1881 av Daniel Sidney Warner och hans meningsfränder.
  7. Sitt ursprung hade anabaptismen hos Zwinglis lärjungar i Zürich.
  8. Exempel på restorationistiska rörelser är anabaptismen, baptismen, puritanerna, mormonerna, Jehovas vittnen, pingströrelsen och adventismen.
  9. Medan den schweiziska anabaptismen under 1500-talet utmärktes av biblicism, var den sydtyska mer påverkat av spiritualistiska idéer.
  10. Hubmaier drog in i bondeupproret (han författade möjligen böndernas 12 artiklar) och anslöt sig till anabaptismen och blev dess främste ledare.
  11. Under 1500-talet uppkom även strömningar som inte lät sig bindas av de framväxande evangelisk-lutherska resp. reformerta statskyrkorna, och som läromässigt skilde sig från anabaptismen på ett eller annat sätt.
  12. Baptismen uppstod som samfundsrörelse genom att från England landsflyktiga kongregationalister i Holland träffade på mennonistiska grenen av anabaptismen, och tog över bruket att skjuta upp dopet till medveten ålder från anabaptisterna.
  13. Under reformationen avvisades treenighetsläran av unitarier, inom bland annat anabaptismen, och i nutid av exempelvis Jehovas vittnen, Kristadelfianer, Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, reformationsrörelsen och unitarismen, samt delar av den messianska rörelsen, till exempel messiansk judendom.
  14. Karl Kilsmo har på svenska beskrivit anabaptismens uppkomst i två band.
  15. Den tyske mennonitpastorn Christian Neff tog initiativet till den första världskonferensen i Basel 1925, för att högtidlighålla anabaptismens 400-årsjubileum.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Mikael
  Hebreiskt namn: Vem är som Gud? Namnet på en av ärkeänglarna i den kristna kyrkan.
 • Mikaela
  Femininform av det hebreiska namnet Mikael: Vem är som Gud?
 • Besläktade namn: Michel, Mickel, Miguel, Mike, Mikko, Michelle

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs anabaptism?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en anabaptism anabaptismen
genitiv en anabaptisms anabaptismens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2