/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till anabaptist

Hur upplevde du uppläsningen av anabaptist?

eller

Vad betyder anabaptist?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till anabaptist

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är fial en synonym till tornspets?

Hur används ordet anabaptist?

  1. Gaunt var anabaptist och ägde en butik i London.
  2. Elisabeth Wandscherer död 12 juni 1535 i Münster, holländsk anabaptist.
  3. Maria van Beckum, död 1544, holländsk anabaptist och adelsdam som avrättats för kätteri.
  4. Ursula van Beckum, död 1544, holländsk anabaptist och adelsdam som avrättats för kätteri.
  5. Majoriteten av de 69 brev skrivna av Grebel är dock från hans studenttid, och sprider inte så mycket ljus över hans tjänst som en anabaptist.
  6. Under kejsar Karl V:s regering fastställes att " varje anabaptist och på nytt döpt myndig man och kvinna skall fördömas och bringas från liv till död genom eld, svärd eller liknande sätt".
  7. Även om hela sitt liv var mindre än 30 år, varav hans kristna tjänst inte är mer än fyra år, och hans tid som en anabaptist bara var ett och ett halvt år, förtjänade Conrad Grebel titeln " fadern till anabaptistere" genom hans inverkan.
  8. Viburnum anabaptista är en desmeknoppsväxtart som beskrevs av Graebner.
  9. Cordia anabaptista är en strävbladig växtart som beskrevs av Adelbert von Chamisso.
  10. Han blir den förste anabaptisten som avrättas av protestanterna.
  11. Dottern till den anabaptisten Harman Hoen, som 1534 avrättades för kätteri: hon hade åtföljt honom på hans predikoturer.
  12. Hon kom från Haarlem, där hennes far var bryggare, och inledde 1533 en " andlig gemenskap" med anabaptisten Jan Matthijsz.
  13. De flesta anabaptister är pacifister.
  14. Till dessa hör bland annat reformerta (kalvinister), anabaptister, baptister, metodister och adventister.
  15. Globalt finns det idag cirka 1,6 miljoner anabaptister, varav de flesta är mennoniter.
  16. Simmons anhängare kallades mennoniter, ett namn som senare antogs av de schweiziska anabaptister.
  17. Hans syfte var att grunda en bosättning för anabaptister från Bern i Schweiz.
  18. Hutteriter är likt andra anabaptister pacifistiska och vägrar bära vapen eller gå med i armén.
  19. Genom anabaptister, som 1526 tvingats lämna Schweiz spred sig den italienskinfluerade keramiken även till södra Mähren.
  20. Ett mycket stort antal anabaptister förföljdes på grund av sina övertygelser och sin praxis, både " revolutionärer" och fredliga företrädare.
  21. Personer i rörelsen kallades av dess antagonister för anabaptister, och i rörelsen fanns flera grupperingar med kommunalistiska tendenser, bl.a. Hutteriterna.
  22. När en grupp anabaptister " slaktades" i Münster lämnade Simons den katolska kyrkan och anslöt sig i januari 1536 till anabaptisterna.
  23. I likhet med andra anabaptister, som mennoniterna, hutteriterna och amish, förkastar man barndop och praktiserar istället dop vid vuxen ålder.
  24. Inte förrän Westfaliska freden 1648 sträckte sig den religiösa toleransen till kalvinister, och många anabaptister begav sig till Nya Världen eller utplånades.
  25. Browne kom under predikantverksamhet vid Cambridges universitet, sannolikt genom beröring med holländska anabaptister, att utbilda en rent sekterisk, mot varje statskyrka fientlig åskådning.
  26. Den största andelen anabaptister ansåg dock att de Jesus-troende måste organisera sig i församlingar som utgjorde tydliga alternativ till den etablerade kyrkan och samhället.
  27. Han välkomnade anhängare av många radikala religiösa grupperingar i sin New Model Army, däribland kväkare, anabaptister och femte monarkins män och gav dem religionsfrihet under sin tid som lordprotektor.
  28. De flesta anabaptister var ivriga förespråkare av en livsstil präglad av pacifism, församlingsfostran, omsorg och enkelhet, något man såg som en självklar konsekvens av en spiritualitet baserad på evangeliernas Jesus.
  29. Många anabaptister var ivriga förespråkare av en livsstil präglad av pacifism, församlingsfostran, omsorg, egendomsgemenskap och enkelhet, något man såg som en självklar konsekvens av en spiritualitet baserad på evangeliernas Jesus.
  30. Kväkare är en beteckning på medlemmarna i den kristna rörelsen Vännernas samfund, vilken har sitt ursprung ur den mer radikala grenen av reformationen (liksom anabaptister som till exempel amish, mennoniter och hutteriter).
  31. Idén om religiös tolerans på nationellt plan var dock främmande: varken de reformerta eller radikala kyrkorna (kalvinister och anabaptister som främsta exempel) skyddades av fredsfördraget (anabaptisterna skulle bestrida principen om cuius regio eius religio).

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Jennifer
  Engelskt namn som antagligen kommer från det walesiska namnet Guinevere: vit våg.
 • Jenny
  Smekform för det engelska namnet Jane: Herren är nådig. Även en kortform av det engelska namnet Jennifer: vit våg.
 • Besläktade namn: Jennie, Jenni

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs anabaptist?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en anabaptist anabaptisten anabaptister anabaptisterna
genitiv en anabaptists anabaptistens anabaptisters anabaptisternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2