/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder anabaptistisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till anabaptistisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är mobba en synonym till kujonera?

Hur används ordet anabaptistisk?

  1. Oates var son till en anabaptistisk predikant, som sedermera en tid var präst inom episkopalkyrkan.
  2. Mennoniterna är en protestantisk, anabaptistisk frikyrka som har sin bakgrund i den radikala reformationen under 1500-talet.
  3. Hutteriterna är en protestantisk, anabaptistisk kristen riktning, som på grund av den förföljelse de fick utstå i Europa, flydde till Nordamerika under 1870-talet.
  4. Amish är en anabaptistisk kristen grupp, omfattande drygt 308 000 människor, boende främst i Pennsylvania, Ohio och Indiana i USA och i delar av Kanada.
  5. Dagens anabaptistiska samfund är mennoniterna, hutteriterna och amish.
  6. Bland de bredare lagren vann även anabaptistiska rörelser stor utbredning.
  7. Dagens anabaptistiska samfund är mennoniterna, hutteriterna och amish, som är en utbrytning ur mennoniterna.
  8. Viktiga skrifter är därutöver martyrspegeln (Märtyrerspiegel) från 1660 och den anabaptistiska sångboken Ausbund från 1564.
  9. I Afrika samarbetade han först med anabaptistiska mennoniter och var inspirerad av missionären Alma Doering.
  10. arresterades 1535 för kätteri i Limmen och uppgav att modern befann sig i det anabaptistiska Münster.
  11. Andra anabaptistiska grupper är hutteriterna, Bruderhof, Brethren in Christ Church och amish, som är en utbrytning ur mennoniterna.
  12. Vad som förenar dem är den anabaptistiska dopssynen med vuxendop, aktivt fredsarbete och pacifism samt ett starkt diakonalt engagemang.
  13. Mennonitiska världskonferensen är en internationell gemenskap av 96 kristna trossamfund från 51 olika länder, med bakgrund i den mennonitiska och anabaptistiska rörelsen.
  14. Gemensamt för flera anabaptistiska grupperingar var att de vägrade delta i statens våldsutövande och blev för detta ställningstagande ofta förföljda och avrättade.
  15. Fottvagning praktiseras även av många protestantiska och proto-protestantiska grupper, inklusive pentekostala och pietistiska grupper, vissa anabaptistiska (till exempel mennonitiska) och baptistiska samfund.
  16. Därpå fick radikalismen en utlöpare i den anabaptistiska rörelsen och andra sekter, medan Luthers reformation blomstrade under beskydd från den sekulära världens mäktiga.
  17. Schleitheimska bekännelsen var en deklaration över den schweiziska anabaptistiska tron, som enhälligt godkändes på ett möte i Schleitheim i det nordliga Schweiz 1527.
  18. Samvetsfrihet och separationen mellan kyrka och stat är två av de stora arven från den anabaptistiska rörelse som initierats av dessa schweiziska bröder.
  19. Under reformationen kom stadens befolkning att till stora delar följa de schwenkfeldska och anabaptistiska radikalreformatoriska lärorna, men blev efter att dessa förbjöds 1548 officiellt lutheraner.
  20. Ett antal frikyrkliga rörelser med rötter i den baptistiska eller anabaptistiska traditionen har främst praktiserat troendedop, däribland Pingströrelsen, Evangeliska Frikyrkan, Svenska Baptistsamfundet, Trosrörelsen, Adventistsamfundet och mennoniterna.
  21. Inom ett antal frikyrkliga rörelser med rötter i den baptistiska eller anabaptistiska traditionen praktiseras endast troendedop, däribland baptister, evangelikala och pingströrelsen Evangeliska Frikyrkan, Svenska Baptistsamfundet, Trosrörelsen, Adventistsamfundet och mennoniterna.
  22. I dessa slog man fast att enbart dop genom nedsänkning en gång baklänges (i likhet med de flesta baptistkyrkor) skulle praktiseras, liksom nattvard, fottvagning och heliga kyssar (som ett arv från föregångarna och deras anabaptistiska rötter).

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Lennart
  Lågtysk variant av det tyska namnet Leonard: lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Leonard
  Tyskt namn som betyder lejonhård eller modig som ett lejon.
 • Besläktade namn: Lennie, Lenny

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs anabaptistisk?

adjektiv
positiv en anabaptistisk
ett anabaptistiskt
den|det|de anabaptistiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2