/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder anafor?

Hur uttalas anafor?

  1. [-få:r]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till anafor

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet anafor?

  1. Dikten innehåller liknelse, besjälning och anafor.
  2. Exempel på andra parallellismer är anafor, allitteration och hopning.
  3. Besjälning och anafor är de stilmedel som använts mest i texten.
  4. Andra parallellismer är: allitteration, rim, assonans, anafor, pleonasm och hopning bland annat.
  5. Därför är anafor perfekt för en exalterad predikant och en eldig politiker.
  6. En annan förekommande anafor är ordet ” jag ” som används i var och varannan mening.
  7. Diktens innehåll är närmast en anafor då flertalet ord i dikten förekommer upprepade gånger.
  8. Några exempel på parallellismens underavdelningar är allitteration, rim, assonans, anafor, epifor, pleonasm, hopning, kiasm och trikolon.
  9. Det finns några anaforer i texten där ordet ” och ” är en anafor som återanvänds i vers 1 och 2.
  10. Exempel på besjälning är när diktjaget skriver ” en solstråles lek i en vattenpuss ” och anafor ” men jag sade således detta ”.
  11. Visorna byggdes upp av två-eller fyraradiga strofer och använde sig ofta av olika former av upprepningar: episkt tretal, parallellism och anafor.
  12. Symploke (även symploce, från grekiskans sym, " tillsammans" och plekein, " att väva") är en retoriskt stilfigur som består av en kombination av figurerna anafor och epifor.
  13. Ett exempel på en anafor i texten är " sjung vackert, I skorrande strängar, sjung vackert om kärleken ändå" där ordet sjung upprepas i början av raden.
  14. Ornament, anafor och klimax, framförallt tillsammans, är några av flera figurer som används för att skapa känslor och ge en upphöjd och till och med sublim effekt.
  15. epiphora, " tillförande", " tillfogande", av epipher att " tillföra") är en stilfigur som är motsatsen till anafor vilket betyder att i slutet av varje mening sker två eller flera upprepningar av meningssatsen.
  16. I vissa verser används samma ord som inledningsord på två rader efter varandra vilket blir en form av anafor som förstärker effekten av det författaren vill ha sagt och ger rytm åt dikten.
  17. Det finns en anafor i dikten när skribenten upprepar orden " är du" i flera stycken, exempelvis: "... dagen är du, och ljuset är du, solen är du, och våren är du, och hela det vackra, vackra väntande livet är du!
  18. Ett tidigare system, med possessivsuffix, förekommer nu mest i släktskapstermer, vielljan, vielljat " min bror, din bror" (av viellja, " bror"), och som anafor, Máret bassa beatnagis " Marit tvättar hunden sin", där -s i beatnagis är ett possessivsuffix som motsvarar svenska " sin" i satsen.
  19. Det östliga namnet för eukaristibön är anafora.
  20. Österns apostoliska och katolska assyriska kyrka gör numera bruk av två ytterligare eukaristiböner, förutom den redan nämnda Addais och Maris anafora: Nestoriosanaforan och Theodorosanaforan.
  21. Samtidigt gör det anafora " one man..." att texten även syftar på anonymt, tidlöst mod och kamp för värdighet: personen i texten blir var och en.
  22. En svårdaterad eukaristibön, som under ett äldre forskningsläge har tillskrivits Hippolytos (170-235), och som i kraftigt bearbetat skick vidareförts och använts inom Etiopisk-ortodoxa kyrkan under namnet De tolv apostlarnas anafora, har på senare tid visat sig ingå i en antologi vars källmaterial förefaller härröra från skilda geografiska områden och tidpunkter.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs anafor?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en anafor anaforen anaforer anaforerna
genitiv en anafors anaforens anaforers anaforernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-30

 • Elof
  Fornnordiskt namn med betydelsen ensam arvinge.
 • Leif
  Nordiskt namn som betyder arvinge. Kortform av namn som slutar på -leif(r), som Torleif.
 • Besläktade namn: Elf

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2