/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till androm

Hur upplevde du uppläsningen av androm?

eller

Vad betyder androm?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till androm

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet androm?

  1. Ett raffinemang är att säcken inte heller nödvändigtvis töms när det är dags enligt schemat, ty om sophämtaren ser exempelvis en kapsyl i Gröna tunnan bestraffas felet med Gult kort, vilket är en förmanande lapp som - syndaren till skam och androm till varnagel - tejpas på tunnan.
  2. Unga, tidigare ostraffade människor med missriktat patos har fått straff som vore de förhärdade vaneförbrytare, androm till varnagel.
  3. En rökare som går ifrån sin stol 6x5 minuter per dag skall hudflängas och korsfästas - skinnet skall spikas upp på anslagstavlan - den skyldige till straff och androm till varnagel.
  4. Senare mildras denna ohygglighet: CE förvandlas till en potta under Strindbergs säng, androm till varning och varnagel.
  5. Så fungerar nu inte rättvisan, den är inte ett nollsummespel, domar skall förhoppningsvis göra de dömda till bättre samhällsmedborgare och dessutom vara androm till varnagel, det vill säga avskräcka andra att göra om misstaget.
  6. Avrättningarna var offentliga och var sig själv till straff och androm till varnagel (till straff för brottslingen och varning för de andra).
  7. Mordet var planerat och exceptionellt grymt i sitt utförande och därför skulle hon enligt kunglig befallning " androm till varnagel" plågas före avrättningen.
  8. Hof Rättten rättwist Tings Rättens affattade utslag gilla ; Så at Jöns Håkansson skall för thenna sin grofwa missgärning sig sielf till wälförtient straf och androm till wahrnagel enligt X Cap.
  9. ” Om nu flera forsar äro samman och alla vilja bygga, då må man ej så sitt bygga att annan spilles ; då äga de vitsord som skadalöst för androm gitta byggt.
  10. Exempel på uttryck i singularis är i andanom, uti ändanom och i sinom tid, och uttryck i pluralis vara allom bekant, androm till skräck och varnagel och tusen sinom tusen.
  11. Dativ kan ta -a, -e, -o och -om samt -um som man kan finna i " ta av daga", " gå man ur huse", " på sistone", " kung av Guds nåde", " se i syne", " allt i allo", " famla i blindo", " skämt åsido", " vara av godo/ondo", " i andanom", " uti ändan, " i sinom tid, " vara allom, " androm till skräck (och varnagel), " tusen sinom tusen" och " varg i veum".

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anders
  Svensk variant av det grekiska namnet Andreas: man eller manlig.
 • Andreas
  Grekiskt namn som betyder man eller manlig.
Besläktade namn: Nanne, Antti, Antero, Ante, Andy, Andris, Andrew, Andres, Andrej, Andras

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2