Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till androm

 1. (åld.) andra
Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder androm?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet androm?

 1. Ett raffinemang är att säcken inte heller nödvändigtvis töms när det är dags enligt schemat, ty om sophämtaren ser exempelvis en kapsyl i Gröna tunnan bestraffas felet med Gult kort, vilket är en förmanande lapp som - syndaren till skam och androm till varnagel - tejpas på tunnan.

  Unga, tidigare ostraffade människor med missriktat patos har fått straff som vore de förhärdade vaneförbrytare, androm till varnagel.

  En rökare som går ifrån sin stol 6x5 minuter per dag skall hudflängas och korsfästas - skinnet skall spikas upp på anslagstavlan - den skyldige till straff och androm till varnagel.

  Senare mildras denna ohygglighet: CE förvandlas till en potta under Strindbergs säng, androm till varning och varnagel.

  Så fungerar nu inte rättvisan, den är inte ett nollsummespel, domar skall förhoppningsvis göra de dömda till bättre samhällsmedborgare och dessutom vara androm till varnagel, det vill säga avskräcka andra att göra om misstaget.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Adolf

  Tyskt namn som består av betydelseelementen ädel och varg.

  Alice

  Engelsk och fransk variant av det tyska namnet Adelheid vilket betyder ädel stam.

  Besläktade namn: Adolfina, Alef, Alicia

  Mest sökta