Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder anlagsbärare?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet anlagsbärare?

 1. Det är okänt varför vissa anlagsbärare förblir asymtomatiska medan andra drabbas så hårt av sin sjukdom att den blir invalidiserande med allvarlig påverkan av livskvaliteten.

  Frågorna om profylaktisk farmakologisk behandling och prostatektomi för anlagsbärare kan vi inte nalka oss förrän vi åtminstone har karakteriserat de molekylärbiologiska mekanismerna vid hereditär prostatacancer.

  För att kunna planera sina liv och på bästa sätt utnyttja den tid som är kvar önskar många att få veta huruvida de är anlagsbärare och därmed löper stor risk för att insjukna senare.

  Varje år diagnostiseras mer än hundratalet nya anlagsbärare vilket är ett även internationellt sett anmärkningsvärt utbyte när det gäller så ovanliga tillstånd som porfyri.

  De allt tydligare bevisen på en fördel hos anlagsbärare i form av minskat insjuknande i kolera och liknande tarminfektion diskuteras i ett annat kapitel.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Konstantin

  Latinskt namn med betydelsen ståndaktig.

  Conny

  Engelskt smeknamn av det latinska namnet Konstantin: ståndaktig.

  Besläktade namn: Connie, Constance, Konstantia

  Mest sökta

   Hur böjs anlagsbärare?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen anlagsbärareanlagsbärarenanlagsbärareanlagsbärarna
   genitiven anlagsbäraresanlagsbärarensanlagsbäraresanlagsbärarnas