/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder apertur?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

apertur i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hädare en synonym till heretiker?

Hur används ordet apertur?

  1. Namnet syntetisk apertur kopplar precis till vad SAR handlar om.
  2. Den har en magnitud på 15,4, och kräver därför stor apertur.
  3. I Stjärnstugan finns ett datorstyrt spegelteleskop av typen Richey-Chrétien, med en apertur (öppning) på 10 "/250 mm.
  4. Det är att med hjälp av signalbehandlingsalgoritmer syntetiskt skapa en stor apertur, eller med andra ord en stor antenn.
  5. En apertur (inom fotografi kallad bländare) är en öppning, speciellt där dess dimension bestämmer vad som kan passera eller inte.
  6. Ju större apertur, och ljussamlingsförmåga, kikaren eller teleskopet har, desto större är chansen att man får syn på denna nebulosa.
  7. På området finns även ett större observatorium, som har ett teleskop av typen Corrected Dall-Kirkham med en apertur på 16 "/400 mm.
  8. Inställningen är oftast markerad med A eller Av på kamerans inställningsratt efter engelskans benämning aperture priority eller aperture value.
  9. Diodora apertura är en snäckart.
  10. Cisterna magna är beläget inferiort om cerebellum, och tar emot vätska genom apertura mediana ventriculi quarti.
  11. Med sina sex titlar (1974, 1987-88, 1990 clausura, 1991 apertura, 1992 clausura och 2004 apertura) är klubben den klubb med mest titlar utanför provinsen Buenos_Aires_ (provins) och har därför smeknamnet El mas grande del Interior.
  12. Serna vann en Categoría Primera A (1994) med Atlético Nacional och tre Primera División de Argentina (apertura 1998, clausura 1999 och apertura 2000), två Copa Libertadores (2000 och 2001) och en interkontinental cup (2000) med Boca Juniors.
  13. 2004 flytade han till den argentinska klubben Newell ' s Old Boys där han vann apertura 2004-titeln.
  14. Lungsäcken är den säck som innehåller lungorna och avgränsas av diafragma inferiort och av apertura thoracis superior superiort.
  15. Han genomförde 1962 apertura alla sinistra – öppningen åt vänster – genom att låta de kristliga demokraterna ingå i en regeringskoalition med den socialistiska högerflygeln.
  16. Bäckeningången eller övre bäckenöppningen (apertura pelvis superior) bildas lateralt av linea pectinea på lårbenet och linea arcuata på höftbenets insida, framtill av blygdbenen och baktill av korsbenets övre ledyta.
  17. Bäckenutgången eller nedre bäckenöppningen (apertura pelvis inferior) har en mycket oregelbunden form och avgränsas baktill av svanskotans spets, lateralt av de två utskotten på sittbenen (spina ischiadica) och framtill av blygdbensfogen och övergången mellan blygdbenens och sittbenen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Asta
  Kortform av det nordiska namnet Astrid som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna.
 • Astrid
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen asagud och skön eller älskad: älskad av asagudarna*.
Besläktade namn: Estrid

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs apertur?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en apertur aperturen aperturer aperturerna
genitiv en aperturs aperturens aperturers aperturernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2