/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till apologet

Hur upplevde du uppläsningen av apologet?

eller

Vad betyder apologet?

Hur uttalas apologet?

  1. [-ge:t]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till apologet

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet apologet?

  1. Han kunde sucka över sin roll som apologet och tyckte - i backspegeln sett - att han hade varit alltför from.
  2. Ordet " apologet" är av grekiskt ursprung och betyder " försvarare".
  3. Gustavsson är framförallt känd som apologet och är en flitigt anlitad föreläsare.
  4. Författaren Evelyn Waugh har beskrivit Lunn som " sin generations flitigaste katolska apologet".
  5. Lidforss gav till och med ut en stridsskrift mot Böök 1910, Levertinkultens apologet.
  6. Melito av Sardes (grekiska: Melitαn) var en högt ansedd apologet och teologisk skriftställare under andra århundradet.
  7. Chesterton var en inflytelserik kristen apologet som gick i kritisk dialog med sin samtids intellektuella kultur.
  8. Den romerska kyrkan i Sverige hade därmed förlorad sin viktigaste apologet och reformationen en av sina hårdaste och mest lärda motståndare.
  9. Genom sin kombination av klassisk kristen bildning och studier av den hedniska filosofin blev han en insiktsfull apologet, och vann många för kristendomen.
  10. Markus Minucius Felix levde omkring 200-talet e.Kr. Minucius Felix var en kristen apologet, möjligen en av de första, och skrev på latin.
  11. Theofilos, död omkring 183-185, var en kristen apologet, enligt Eusebios den sjätte biskopen av Antiokia, var till börden hedning, men hade blivit omvänd till kristendomen genom studiet av Bibeln.
  12. Han visade sig emellertid som romersk-katolska kyrkans kanske främste samtida apologet genom sin skrivelse till Genève 1539, vilken besvarades av Jean Calvin och medverkade till dennes återkallande till Genève.
  13. En plausibel förklaring till begreppsförvirringen torde dock delvis stå att söka i sammanblandningen mellan utopisk socialism respektive marxism, och den i Tyskland under 1800-talets sista decennier utvecklades katedersocialismen (även ibland " statssocialismen"), med den nationalistiske ekonomen Adolph Wagner som framträdande apologet.
  14. Pfannenstill, som var influerad av den tyske teologen Wilhelm Herrmann, gjorde sig bemärkt dels som en apologet för den kristna åskådningen mot naturalistiska tankeströmningar, dels och framför allt som en av de mest stridbara representanterna i Sverige för modernare strävanden på det teoretisk-teologiska såväl som på det praktisk-kyrkliga området.
  15. Den kanske mest kände kristne apologeten i Sverige idag är generalsekreteraren i Svenska Evangeliska Alliansen Stefan Gustavsson.
  16. Även om Flew beskriver Lewis som " en i högsta grad resonlig man" och " den utan tvekan mest inflytelserika kristna apologeten under de sextio eller fler år som gått sedan han grundade denna förening, " har han inte låtit sig övertygas av det moraliska argumentet för Guds existens som C.S.
  17. Den kristne latinske apologeten Minucius Felix behandlade han i en rad undersökningar, bland annat Observationes criticos in M. Minucii Felicis Octavium (i " Acta societatis scientiarum Fennicæ", del XVII, 1889), Randbemerkungen zu Minucius Felix I, II och Die neuesten Beiträge zur Minucius-Literatur (de två senare i Finska vetenskapssocietetens öfversikt 1897, 1903 och 1914).

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anders
  Svensk variant av det grekiska namnet Andreas: man eller manlig.
 • Andreas
  Grekiskt namn som betyder man eller manlig.
Besläktade namn: Nanne, Antti, Antero, Ante, Andy, Andris, Andrew, Andres, Andrej, Andras

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs apologet?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en apologet apologeten apologeter apologeterna
genitiv en apologets apologetens apologeters apologeternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2