/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till arabesk

Hur upplevde du uppläsningen av arabesk?

eller

Vad betyder arabesk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till arabesk

arabesk i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet arabesk?

  1. Det var främst ornamentiken, som i västerlandet fick namnet arabesk, samt kalligrafin som gav den islamiska konsten dess karakteristiska uttryck.
  2. Det var främst ornamentiken, som i västerlandet fick namnet arabesk, och kalligrafin som gav den islamiska konsten dess karakteristiska uttryck.
  3. År 1840 gav Wilhelmina Stålberg (1803-1872) ut Eva Widebeck eller Det går aldrig an: en arabesk ur lifwet/af Faster Karin.
  4. Fontainebleaustilen kombinerade målningar på modellerad gips där ramarna behandlades som om de vore gjorda av läder eller papper, ihoprullade i slingor som kombinerades med arabesk och groteskornamentik.
  5. Många typer av musik är populära i Turkiet, från " arabesk" till hip-hop, som en följd av interaktionen mellan Osmanska riket och den islamiska världen tillsammans med Europa, och därmed bidragande till en blandning av centralasiatiska turkiska, islamiska och europeiska traditioner i nutida turkisk musik.
  6. Hans stil kännetecknas av bland annat arabeska och groteska inslag.
  7. I islamiska kulturer där all avbildning var förbjuden, utbildades en rik, yttäckande ornamentik, vars huvudmotiv var arabesken, bildad av stiliserade rankor och palmetter.
  8. Couperus framträdde dessutom som lyriker med Een lent van vaerzen (1884) och Orchideeën (1889), samt som kåsör med Korte arabesken (1911), Uit blanke steden onder blauwe lucht (1912).
  9. Den islamiska kalligrafin är nära associerad med arabeskens geometriska konstart.
  10. Banden var dekorerade med blomsterornament och arabesker.
  11. Väggarnas keramikplattor är dekorerade med stiliserade lövverk, arabisk kalligrafi och arabesker.
  12. På väggarna ser man arabesker med motiv av nymfer, muser och amoriner vilka inramar de tapetserade väggfälten.
  13. Fabriken kom att utveckla en egen barockstil med arabesker och band, senare även med dekorer hämtade från porslinfabriken i Rouen.
  14. Hans dekorationer är mycket individuella med inslag av orientaliska arabesker och förprotestaniska kyrkomålningar som i en stiliserad utformning täcker stora ytor.
  15. Trattbägaren, en liten bägare med trattformig mynning, ofta sirliga arabesker och rundbilder, som med tryckta trä eller stenmatriser präglats in i keramiken.
  16. Gemensamt med konsten har arkitekturen, förutom det nonfigurativa, flera grunddrag i form av symmetri, yttäckande geometriska mönster, arabesker, kalligrafiska ornament och klara färger.
  17. Typiskt för hans måleri var de svarta kompositionslinjer som han ramade in sina bildobjektmed, ofta tillsammans med abstrakta arabesker i blått och rött.
  18. Det gotiska formspråket med lövverk och inskriptioner med gotiska minuskler tog upp dekorelement från renässansen som granatäppelmönster, rosetter, akantusslingor, arabesker och porträttbyster i samtidens stil.
  19. Čech har även författat en mängd kåserier, noveller och reseskildringar, av vilka ett urval Berättelser, arabesker och humoresker 1884 utgavs i svensk översättning av E. Peterson.
  20. I äldre tid kallades arabesker ofta moresker, en benämning som även använts om andra snarlika ornament, bland annat de av Peter Flötner använda bladornament i tidig tysk renässansstil.
  21. Efter studierna vid Kunstakademie Düsseldorf ägnade sig Stilke en kortare tid åt historiemåleri men kom senare att specialisera sig på blomstermotiv och typografiska ornament såsom anfang och arabesker.
  22. Sköld delad i blått och guld, i det övre fältet två stjärnor av nämnda metall.Damaskering med arabesker syns här i det undre fältet i vapnet för den tyska staden Michelstadt.
  23. Groteskornamentiken utgjordes av fält där fantastiska skepnader i form av människor, djur etc. förenades av blommor, girlander och arabesker till ett symmetriskt mönster som täckte en vägg eller ett tak.
  24. Till hans främsta romaner hör Menneskebråk (1936), Hvit uro (1937) och Synøve selv (1946), där ett glimrande spel av paradoxer och arabesker förmedlar den förundran över livet som är karakteristisk för Orvil.
  25. Dulin fanns i flera skärningar, närmare bestämt normalskrift för vardagsbruk, vattenfallskrift vars långa staplar krävde mycket bläck och användes för högtidliga dokument, och slutligen stormskrift som närmast kan liknas vid arabesker, och var alltså en dekorativ skriftform.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs arabesk?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en arabesk arabesken arabesker arabeskerna
genitiv en arabesks arabeskens arabeskers arabeskernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-25

 • David
  Hebreiskt namn med betydelsen älskad.
 • Salomon
  Grekisk variant av det hebreiska namnet Salomo med betydelsen välgång eller frid.
 • Besläktade namn: Davida

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2