Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Hur används ordet arbetsdelning?

 1. Är det över huvud taget möjligt rent praktiskt eller förblir arbetsdelning bara en teoretisk konstruktion bäst ämnad för debattartiklar?

  Med den industriella kapitalismens långt drivna arbetsdelning och obegripliga maktkoncentration hamnar producenten i samma situation.

  För den som tror på minutiös arbetsdelning mellan discipliner och på vattentäta skott mellan politisk tendens och grundforskning är boken nästan en skandal.

  Denna påskyndades av nya teknologiska innovationer som datorer och mikroelektronik och en förändrad arbetsdelning mellan Tredje världen och de redan industrialiserade västländerna.

  För med riten och myten uppstod det prästerskap i form av schamaner och trollkarlar som var det första exemplet på arbetsdelning och därmed den första hierarki som människan ställdes inför.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla
Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Urban

  Latinskt namn med betydelsen artig, belevad eller stadsbo.

  Mest sökta

   Hur böjs arbetsdelning?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen arbetsdelningarbetsdelningenarbetsdelningararbetsdelningarna
   genitiven arbetsdelningsarbetsdelningensarbetsdelningarsarbetsdelningarnas