Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder arkivexemplar

Vad betyder arkivexemplar?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet arkivexemplar?

 1. Bortsett från mötesprotokoll och arkivexemplar av klubbens tidskrift utgjordes arvet huvudsakligen av ett ansvar för musikens överlevnad i en teknologi som helst sysslar med ljudets mätbara egenskaper.

  Terroristens senaste bok skulle ha publicerats i Bangladesh men kom aldrig ut eftersom författaren hade glömt att lämna in ett arkivexemplar till myndigheten.

  Det arkiverades aldrig några arkivexemplar av radioserien, men i början av 2000-talet upptäcktes att flera lyssnare spelat in program på sina trådspelare och bandspelare.

  Ett pliktexemplar, (äv. friexemplar, arkivexemplar eller biblioteksexemplar) är ett exemplar av en trycksak eller ett annat verk, som enligt lag måste levereras till plikt-eller friexemplarsbiblioteken, att arkiveras för bl.a. forskningsändamål.

  På 1890-talet initierade han tryckandet av arkivexemplaren av svenska tidningar på träfritt papper.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Liv

  Nordiskt namn som kommer från isländskans ord för värn och skydd, kan även läsas med betydelsen liv.

  Hur böjs arkivexemplar?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativett arkivexemplararkivexemplaretarkivexemplararkivexemplaren
  genitivett arkivexemplarsarkivexemplaretsarkivexemplarsarkivexemplarens