Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till avdelningschef

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder avdelningschef?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet avdelningschef?

 1. Enligt avdelningschef Tommy Lagergren skulle Skolverket dock vilja anställa ännu fler och han ger ett osäkert svar på om myndigheten kommer hinna med sitt uppdrag.

  Något år senare var han avdelningschef för Barnens Ikea i varuhuset i Älmhult och han berättar i intervju om hur han vid ett tillfälle ägnade en dag åt att gå igenom alla prisskyltar.

  Kerstin af Jochnick är för närvarande vd för Svenska Bankföreningen och Per Jansson arbetar som avdelningschef på Riksbankens avdelning för penningpolitik.

  Min avdelningschef verkar vara sur på mig bara för att jag inte förstår direkt hur man ska göra saker som hon förklarar.

  Lars Jolerus som är avdelningschef på Trafikkontorets anläggningsavdelning säger att tidsramarna inte har att göra med besparingsskäl.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Patrik

  Engelskt namn som kommer från det latinska namnet Patricius vilket betyder förnäm eller adelsman.

  Patricia

  Femininform av det engelska namnet Patrik, som kommer från det latinska namnet Patricius vilket betyder förnäm eller adelsman.

  Hur böjs avdelningschef?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen avdelningschefavdelningschefenavdelningscheferavdelningscheferna
  genitiven avdelningschefsavdelningschefensavdelningschefersavdelningschefernas