/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder avkolonisera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till avkolonisera

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Antonymer till avkolonisera

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet avkolonisera?

  1. Spanien hade inte fullföljt sitt uppdrag att avkolonisera Spanska Sahara.
  2. I december 1965 antog en resolution med krav på Spanien att avkolonisera området.
  3. Att avkolonisera landet, att bygga upp en egen statsorganisation, offentlig sektor och förvaltning, samt att utbilda en ämbetsmannakår, ansågs vara mer primära frågor än ekonomin.
  4. Området är enligt FN ett icke-självstyrande område som ska avkoloniseras.
  5. Man kräver också att Sápmi ska avkoloniseras och att skogen i norr ska demokratiseras.
  6. FN antog 1960 den så kallade Avkoloniseringsdeklarationen och år 1963 sattes Spanska Sahara av upp på FN:s lista över områden som ska avkoloniseras, det vill säga befolkningen har rätt till självbestämmande och självständighet.
  7. Förenta nationerna hade sedan tidigare krävt att området skulle avkoloniseras och därmed överlämnas till västsaharierna, men det blev istället, med början 1975, till största delen ockuperat av Marocko och Mauretanien, i strid mot folkrätten.
  8. Förenta nationerna hade sedan tidigare krävt att området skulle avkoloniseras och därmed överlämnas till västsaharierna, men det blev istället till största delen ockuperat av Marocko och Mauretanien, med början redan 1975, i strid mot folkrätten.
  9. När kolonin Brittiska Indien skulle avkoloniseras valde britterna att dela den efter grovt dragna religiösa linjer, något som man hade samlat stöd för från den muslimska befolkningen och det största muslimska partiet Muslim League under ledning av Mohammed Ali Jinnah som uttryckte oro för den hinduiska majoritetens dominans.
  10. Oljekrisen år 1973 slog hårt mot avkoloniserade länders ekonomier.
  11. Under 1980-talet skedde otaliga statskupper, revolutioner och uppror i avkoloniserade stater.
  12. Som motdrag stödde USA i stor utsträckning kvarvarande kolonialmakter samt antikommunistiska nationalistgrupper i redan avkoloniserade länder.
  13. Sovjet och andra kommunistiska stater samt nyligen avkoloniserade länder i Afrika, men även t.ex. de nordiska länderna, stödde Frelimo.
  14. Likt kalla krigets krig med ombud i andra avkoloniserade länder förhindrades ekonomisk utveckling och stabilisering av det politiska klimatet kraftigt.
  15. Ett antal områden och territorier i världen är emellertid klassade av FN som icke-självstyrande områden, d.v.s. ännu ej avkoloniserade.
  16. Förenta Nationernas lista över icke-självstyrande områden är en lista över de områden som enligt FN betraktas som ännu ej avkoloniserade.
  17. 1955 hölls Bandungkonferensen där historiskt självständiga utvecklingsländer liksom nyligen avkoloniserade länder vilket skulle bana väg för bildandet av Alliansfria rörelsen år 1961.
  18. Förenta nationernas lista över icke-självstyrande områden är en lista över de sjutton områden som enligt FN betraktas som ännu ej avkoloniserade.
  19. I deras plats återfanns en brokig mängd länder i avkoloniserade Afrika, Mellanöstern, Asien och dessutom ett ökande motstånd mot " nordamerikansk imperialism" i Latinamerika.
  20. För att undergräva kommunistiskt inflytande i det avkoloniserade landet sponsrade de vita minoritetsregeringarna i Sydafrika och Sydrhodesia, uppbackade av USA, den antikommunistiska gerillan Renamo.
  21. Sovjet och östblocket, andra avkoloniserade länder i Afrika, alliansfria länder i övriga tredje världen men även flera europeiska länder såsom Sverige stödde politiskt och ekonomiskt de stora kommunistiska gerillorna.
  22. Under 1970-talet visade den svenske statsministern Olof Palme ett stort intresse för avkoloniserade länders sak, och hävdade att denna organisation kunde vara nyckeln till avspänning och fred i världen.
  23. Dock började Världssamfundet med tiden att medge inskränkningar av denna rätt, eftersom det i de nya, avkoloniserade staterna försiggick ständiga maktkamper med separatistiskt lagda etniska, politiska eller religiösa minoriteter vilket omöjliggjorde fred.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Love
  Maskulinform av det svenska namnet Lovisa, som kommer från det forntyska namnet Ludvig: berömd kämpe.
 • Ludvig
  Tyskt namn som består av betydelseelementen beröm och kämpe: berömd kämpe.
 • Besläktade namn: Luis, Louis, Lajos

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs avkolonisera?

verb
aktiv passiv
grundform att avkolonisera att avkoloniseras
nutid avkoloniserar avkoloniseras
dåtid avkoloniserade avkoloniserades
supinum har|hade avkoloniserat har|hade avkoloniserats
imperativ avkolonisera
particip
presens avkoloniserande
perfekt en avkoloniserad
ett avkoloniserat
den|det|de avkoloniserade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2