/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till avlämna

Hur upplevde du uppläsningen av avlämna?

eller

Vad betyder avlämna?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till avlämna

avlämna är sammansatt av

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Nyhet

avlämna i ordbok från 1870

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet avlämna?

  1. Jag måste in till stan och avlämna rapport på onsdag.
  2. Det vore roligt: att spränga fram genom bygderna på en löddrig springare och inhämta och avlämna nyheter.
  3. Hon skickade Gaston som enligt Sarah var deras pålitligaste tjänare för att avlämna meddelandet.
  4. m Med svaret att viktiga handlingar hade blivit försenade och ett löfte från Liljevalch att han snarast skulle avlämna rapporten lät man sig nöja.
  5. Han tvingades avlämna vittnesed på att bouppteckningarna i de många bolag som varit förknippade med hans skivbolag Mariann och Skara Sommarland var riktiga.
  6. Den är lätt och den har förmåga att absorbera och avlämna fukt.
  7. Det finns gott om plats att åka upp till entrén och avlämna passagerare där.
  8. Granskningskommissionen siktar på att avlämna slutrapport till sommaren 2017.
  9. quindeni, var femtonde) avlämna ett års inkomst till den påvliga stolen.
  10. i den ordning som de 43 länderna skulle avlämna sina röster i.
  11. För första gången styrde EBU själva över i vilken ordning alla länder skulle avlämna sina röster i.
  12. Systemet fungerade så att det var de som hade speciella slutsiffror som fick ringa och avlämna röster.
  13. Urdaneta åkte sedan till Spanien för att avlämna rapport över expeditionen och återvände därefter till Nya Spanien.
  14. Dagens beredning ska i nästa vecka avlämna en analys av den säkerhets-politiska utvecklingen i Sveriges omvärld till försvarsminister Sten Tolgfors (m).
  15. Vaktens huvudsakliga uppgift var då att bestrida nio poster, eskortera fångar, utsända handräckningspatruller, avlämna kungörelserna till kyrkorna o. s. v.
  16. Islands styrelse lämnades provisoriskt i händerna på lokala ämbetsmän, medan greve Trampe fördes till England för att avlämna rapport om händelserna.
  17. Om jägaren väljer att skjuta, ska hunden sedan på kommando apportera (hämta) villebrådet till denne och avlämna det till hans eller hennes framsträckta hand.
  18. I praktiken förföljs dock många rättssökare av både centrala och lokala myndigheter som ofta använder olika administrativa åtgärder för att förhindra rättssökare från att avlämna sina klagomål.
  19. Istället för att varje lands röstningsavlämnare läste upp samtliga poäng, visades istället poäng 1-7 på skärmen medan personen fick avlämna de tre högsta poängen (8, 10 och 12 poäng).
  20. Den är energisk och snabb och skall i en friktionsfri och elegant galopp söka och finna fågel, fatta stånd för kroppsvittring, på order resa viltet och efter skott på kommando apportera och avlämna fågeln till jägaren.
  21. Några av besättningen lyckades senare fly ur fångenskapen och 1549 ta sig tillbaka till Nya Spanien för att avlämna rapport över expeditionen, bland dessa fanns Gines de Mafra och Guido de Lavezaris som senare skulle bli Filippinernas andre guvernör.
  22. Cronstedt sammankallade då krigsrådet, som meddelades, att ryssarna föreslagit stillestånd till 3 maj mot villkor att få besätta en del holmar ; han hoppades dock få tiden utsträckt till den 13 och inte behöva avlämna mer än Långörn ; och härmed synes krigsrådet ha låtit sig nöja.
  23. Samtliga in-och utgångar ur ghettot stängdes den 7 juni 1944 och likvideringen av ghettot påbörjades den 21 juni 1944, då samtliga av ghettots judar samt judar från närliggande byar, totalt 13 084 stycken, samlades vid Debrecens tegelverk där de fick avlämna samtliga värdefulla ägodelar.
  24. Dröjsmål på säljarens sida föreligger om varan inte avlämnas eller avlämnas för sent enligt avtalet oberoende av köparens handlingar.
  25. Slutligen, om kortet avlämnas med nedre högra hörnet vikt, gäller besöket affärer.
  26. – Stöldligornas uppdragsgivare beställer ett antal bilar av en viss modell, som sedan stjäls och avlämnas på överenskommen plats.
  27. Under åren 1968 och 1969 skulle erforderligt underlag avlämnas för ställningstagande inför val av aktuella framtida vapensystem.
  28. Den gamla svenska folkloren berättar om utvalda träd som hälsobringande och offerplatser där sjukdomar kunde avlämnas eller kärleksrelationer befästas.
  29. Fastighetsbox är en postlåda där post avlämnas ; placerad i ett speciellt postrum, direkt innanför entrén eller utanför entrén till flerbostadshus.
  30. Innan det lag som skall sjunga kliver upp på scenen får motståndarlaget en fråga av programledaren, svaret på frågan skall avlämnas efter framträdandet.
  31. Ofta föreskives att ett fartygs last ska avlämnas " alongside", med andra ord på kajen så nära att den kan nås av fartygets egna lastanordningar.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs avlämna?

verb
aktiv passiv
grundform att avlämna att avlämnas
nutid avlämnar avlämnas
dåtid avlämnade avlämnades
supinum har|hade avlämnat har|hade avlämnats
imperativ avlämna
particip
presens avlämnande
perfekt en avlämnad
ett avlämnat
den|det|de avlämnade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2