Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet avvita?

 1. Du såg ju själv hur hopplöst avvita jag verkade bland de där européerna.

  Gentemot Polen och Turkiet, mot vilka ett framgångsrikt krig fördes, hävdades med kraft de ryska anspråken på Ukraina, och genom avskaffandet av den avvita rangordningen vid ämbetstillsättningar januari 1682 gjordes ett betydande framsteg.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för avvita

 1. avvita, fornsvenska afvita, av till i betydelse 'från' o. fornsvenska vit, vett; jämför fornsvenska vanvita; fornsvenska avita bör kanske jämföras med medellågtyska âwitte, dårskap; se för övrigt vett.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

avvita är sammansatt av

av och vita

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Germund

  Nordiskt namn som består av betydelseelementen spjut och 'beskyddare*.

  Görel

  Nordiskt namn med betydelsen skyddande spjut.

  Mest sökta

   Hur böjs avvita?

   adjektiv
   positiven|ett|den|det|de avvita