/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder baksidestext?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

baksidestext är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet baksidestext?

  1. Bokens baksidestext lyder: Men förhållandet spårar ur.
  2. Med ledning av cigarrlådans baksidestext redovisade denne ovanlige centerpolitiker grunderna för det valsystem som sedan skapat så mycken oreda i svensk politik.
  3. Till och med bokens omslag, titel och baksidestext var hämtade från andra böcker.
  4. Enligt en baksidestext är Reacher " så hård att man kan åka skridskor på honom".
  5. Enligt bokens baksidestext åtalades ett åttiotal personer — mest kvinnor — för osedligt leverne (i verkligheten 45).
  6. Serien innehåller skildringar av både homosexuellt och heterosexuellt sex och beskrivs i albumets baksidestext som en " queerfeministisk äventyrsserie".
  7. Serien innehåller skildringar av både homosexuella och heterosexuella handlingar och beskrivs i albumets baksidestext som en " queerfeministisk äventyrsserie".
  8. För att marknadsföra skivan släppte Burning Heart Records en fyra låtars promotions-EP, vars baksidestext klargjorde att alla låtar hämtats från Friction.
  9. Trots DVD-utgåvans baksidestext om att filmen utspelas i Stockholm är flera scener, enligt känt mönster från 1990-talet och från 2000-talets första decennium, inspelade i Västsverige.
  10. Polisen inledde en utredning för att utreda om bokens lansering om en verklig person kunde vara falsk marknadsföring trots att det i bokens baksidestext står att boken är en fiktiv berättelse.
  11. Allt enligt baksidestexten på original vinyl-skivan Silence SRS4662.
  12. Enligt baksidestexten var han " en person med starka musikaliska, konstnärliga och litterära intressen.
  13. Enligt baksidestexten på skyddsomslagen: " Berömda romaner omfattar ett urval av världslitteraturens mest spännande äventyrsromaner.
  14. – Då ser jag att ” den där ” baksidestexten fungerar och att ” det där ” omslaget gör att folk stannar upp.
  15. I baksidestexten skriver författaren bland annat: " Min bok är ett inlägg i den samtida feministiska debatten.
  16. Så lyder en del av baksidestexten på boken Indianställets hemlighet som eleverna i årskurs fem jobbat med i ett års tid.
  17. Boken utger sig på baksidestexten att handla om en kongressledamot som träffar en demonstrant vid en ” ickevåldsam nedbränning av en federal byggnad ”.
  18. baksidestexten skriver George Martin att inspelningarna från Hollywood Bowl är de enda liveinspelningar som finns i EMI:s arkiv.
  19. Shiita (namn i den svenska textningen ; på baksidestexten på den svenska DVD-boxen Sheeta) bär det fullständiga namnet Lucita Toelle Ur Laputa.
  20. Det är också tydligt i baksidestexten att fokus ligger på det skandalösa och spektakulära, gärna överdrivet och lockande för en bred allmänhet.
  21. Exempel på detta är: ' B.Wahlströms flickböcker' på framsidan, ' Berättelse för flickor' på titelbladet, ' Den här boken kommer alla flickor att tycka om' i baksidestexten.
  22. Enligt baksidestexten på " Erövraren" planerade Arne Sand en trilogi, tre romaner som tillsammans " skall ge en skildring av den moderna människans förhållande till marxismen".
  23. Han var " tyrolare, förrymd kapucinermunk och diktande avantgardist, bergskollärare, alkoholist och medlem i kommunistpartiet" för att citera baksidestexten till jetzt mueßte der kirschbaum bluehen.
  24. Vreeswijk medverkade i varje fall som textförfattare och kompositör, samt skrev baksidestexten på det som skulle komma att bli deras enda skiva, Tjyvballader och barnatro.
  25. Dunbar låses in på ett luxuöst åldringsboende (baksidestexten formulerar det försonande ” privat sanatorium ” vilket diskret understryker att kampen om privilegier och självkänsla börjar i språket) varifrån han flyr med en vän.
  26. I maj, 2014 följdes den upp av Ljudet av mol tystnad (ISBN 978-91-637-0732-2), som enligt baksidestexten är att räkna som en fristående uppföljare.
  27. På bakre fliken till försättsbladet nämns att det är fråga om fabulering, men annars hävdar baksidestexten och förordet att det är en översättning av ett nyupptäckt antikt manuskript.
  28. Den anonyme berättaren är enligt baksidestexten " en raljant och illusionsfri resonör med ett mycket fritt förhållande till sanningen och med en mycket stor sympati för Kainiternas syn på världen".
  29. Eller för att tala med baksidestexten till Kängorna: " Det är en furiös rapsodi från tiden kring första världskrigets slut, blixtbilder av fattigdomen, lungsoten, svälten -och av den ungdom som skulle bygga en bättre framtid.
  30. 1950 gav han ut " ockupationsromanen" Dö i tid, en bok som enligt baksidestexten handlar om " en man, som inte drar sig för någonting för att tillfredsställa sitt maktbegär och sina erotiska excesser" samt (med versaler) avslöjande av " nazisternas fynd av små vansinniga dvärgmän med ap-utseende, som användes som påtryckningsmedel om inte patrioter bekände vad de visste eller inte visste.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Love
  Maskulinform av det svenska namnet Lovisa, som kommer från det forntyska namnet Ludvig: berömd kämpe.
 • Ludvig
  Tyskt namn som består av betydelseelementen beröm och kämpe: berömd kämpe.
 • Besläktade namn: Luis, Louis, Lajos

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs baksidestext?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en baksidestext baksidestexten baksidestexter baksidestexterna
genitiv en baksidestexts baksidestextens baksidestexters baksidestexternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2