/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder balkansk?

  1. som avser Balkan(halvön) || -t

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till balkansk

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet balkansk?

  1. Kanske hade det varit bättre att i kulisserna läxa upp en och annan balkansk politiker innan EU är fullkomligt diskrediterat på Balkan.
  2. Har gnistan till en ny balkansk storbrand tänts i Kosovo?
  3. Kosovo riskerar att orsaka en balkansk storbrand av sällan skådat slag.
  4. Medelhavet var det inte förvånande med ornament i sången som påminde om såväl nordafrikansk som balkansk folklig sång.
  5. Andra generationen är en balkansk speldosa som blandar allvar och lek medan den vevar upp sig.
  6. Elvatakt Är mindre vanlig, och förekommer oftast i balkansk musik.
  7. De musikaliska influenserna är medeltida i kombination med irländsk, balkansk och nordisk folkmusik.
  8. Taktarten är vanligt förekommande i balkansk folkmusik, men används även inom progressiv rock.
  9. Men framförallt innebar det att en ny balkansk stormakt var på väg att skapas: Serbien.
  10. Han specialiserade sig i indoeuropeiska språk, rumänska och balkansk lingvistik vid Wiens universitet åren 1984 – 1986.
  11. Musiken är en kombination av flera genrer såsom pop, rock, folk och country med inslag av balkansk musik.
  12. Stilen torde gå att ringa in som en sorts blandning av pop, rock, folk och kabaré med inslag av balkansk musik.
  13. Denna janitsjarmusik, ofta kallad " turkisk musik", lade grunden till den moderna militära marschmusiken samt det som idag betecknas som balkansk eller romsk folkmusik spelad på mässingsinstrument likt den artisterna Goran Bregovic och Boban Marković är kända för.
  14. Detta noteras ofta i balkansk musik som exempelvis 2+2+3/8 takt, medan man i skandinaviska polskor ofta har valt att notera musiken i vanlig 4-takt med en kommentar om att den spelas med kort ett eller kort tre.
  15. u Srbiji (Serbisk politik 1883 – 1903), Balkanska pitanja (Balkanfrågor 1886 – 1905) och Najnovija balkanska kriza (Den nyaste Balkankrisen).
  16. Tillsammans med bland annat grekiska, rumänska och albanska ingår språken i det balkanska språkförbundet.
  17. De kallas sig också för " balkanska egyptier" eftersom de enligt vandringssägen skulle härstamma från Egypten.
  18. Han flyttade 1859 till Istanbul där han påbörjade en karriär som statstjänsteman och fick administrera flera balkanska städer.
  19. Embargopolitiken gjorde att de balkanska brottssyndikaten slöt fred och inriktade sig på att gemensamt organisera smugglingsleder till de blockerade områdena.
  20. Detta är dock en fråga som, i dagens politiskt oroliga tid på den balkanska halvön, givit upphov till stridigheter mellan olika nationalistiska grupperingar.
  21. Vissa kungar av hellenska och balkanska länder upptog själva i sin tur persernas sociala förfaringssätt för att skapa en kulturgemenskap med adeln i de erövrade länderna.
  22. Den 31 december 2002 fanns 286 674 albanskspråkiga böcker, 432 208 utländska böcker, 29 914 albanskspråkiga tidskrifter, 95 829 utländska tidskrifter, 6297 mikrofilmer, 1007 balkanska kartor och 4755 vetenskapliga avhandlingar.
  23. En stor del av området är täckt av skog, med de bästa barrskogarna i Bulgarien, som har viktiga bestånd av de balkanska endemiska arterna makedonisk tall, bosnisk tall och bulgarisk gran.
  24. Dessa tvenne musikaliska beståndsdelar interagerade med de omvälvande sociala och politiska processerna som följde med det osmanska rikets långsamma dalande och dess slutliga sönderfall efter de balkanska krigen och första världskrigets slut.
  25. 2001 publicerades hennes bok Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70 ’ li Yıllarda Hayatımız, som fick mycket positiv kritik och erhöll det balkanska priset International Balkanika Award, vartefter boken översattes till sex språk.
  26. Bland meriterna har klubben 40 ligatitlar i den Grekiska Superligan, 24 segrar i den grekiska cupen, 4 segrar i den grekiska supercupen samt en seger i den balkanska cupen, vilket är mer än något annat grekiskt lag.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs balkansk?

adjektiv
positiv en balkansk
ett balkanskt
den|det|de balkanska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-28

 • Leo
  Latinskt namn med betydelsen lejon.
 • Besläktade namn: Leon

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2