Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder baryon

Vad betyder baryon?

Hur uttalas baryon?

 1. [-å:n]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet baryon?

 1. Lambdabaryon (även Λ-baryon) är en typ av baryon som består av tre olika kvarkar: en uppkvark (u), en nerkvark (d) och ytterligare en kvark som endera kan vara en charmkvark (c), särkvark (s), toppkvark (t) eller bottenkvark (b).

  Deltabaryon (även Δ-baryon eller deltaresonans) är en baryon som bara innehåller uppkvarkar och nerkvarkar, och som både har spinn och isospin, till skillnad från nukleonerna (proton och neutron) som både har spinn och isospin, men i övrigt är snarlika.

  Neutronen är en baryon som tillhör familjen hadroner, och består alltså av tre kvarkar, närmare bestämt en upp-kvark och två ner-kvarkar.

  Protonen är en baryon uppbyggd av tre kvarkar, två upp-kvarkar med laddning +⅔ e och en ner-kvark med laddning -⅓ e med sinsemellan olika färgladdningar.

  Att särtalet är negativt fast det motsvarar antal särkvarkar i en baryon, beror på att talet uppfanns 1954, före kvarkteorin, för att beskriva det långsamma sönderfallet av sådana kvarkar.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Vega

  Latinsk variant av det arabiska namnet al-Waki, som är namnet på en stjärna i Lyrans stjärnbild.