/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder baryon?

Hur uttalas baryon?

  1. [-å:n]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet baryon?

  1. Lambdabaryon (även Λ-baryon) är en typ av baryon som består av tre olika kvarkar: en uppkvark (u), en nerkvark (d) och ytterligare en kvark som endera kan vara en charmkvark (c), särkvark (s), toppkvark (t) eller bottenkvark (b).
  2. Deltabaryon (även Δ-baryon eller deltaresonans) är en baryon som bara innehåller uppkvarkar och nerkvarkar, och som både har spinn och isospin, till skillnad från nukleonerna (proton och neutron) som både har spinn och isospin, men i övrigt är snarlika.
  3. Neutronen är en baryon som tillhör familjen hadroner, och består alltså av tre kvarkar, närmare bestämt en upp-kvark och två ner-kvarkar.
  4. Protonen är en baryon uppbyggd av tre kvarkar, två upp-kvarkar med laddning +⅔ e och en ner-kvark med laddning -⅓ e med sinsemellan olika färgladdningar.
  5. Att särtalet är negativt fast det motsvarar antal särkvarkar i en baryon, beror på att talet uppfanns 1954, före kvarkteorin, för att beskriva det långsamma sönderfallet av sådana kvarkar.
  6. Därför kommer protoner inte sönderfalla till andra partiklar på egen hand, eftersom de är den lättaste (och därmed minst energirika) baryonen.
  7. Mörk materia delar man in i två typer: baryoner och icke-baryoner.
  8. Protonen och neutronen är exempel på baryoner.
  9. Sigmabaryoner (även Σ-baryoner) är en familj av baryoner som har en laddning på +2, +1, 0 eller −1.
  10. Bland hadronerna skiljer man mellan mesoner och baryoner.
  11. Motsvarande baryoner observerades inte förrän många år senare.
  12. Detta gör också att mesoner har heltaligt spinn, medan baryoner har halvtaligt.
  13. Hyperoner är baryoner med åtminstone en särkvark och resten upp-eller nerkvarkar.
  14. Överlag väger mesoner mindre än baryoner, och är därför lättare att producera i partikelkollisioner.
  15. I standardmodellen är protoner, en sorts baryoner, teoretiskt stabila eftersom baryontalet bevaras under normala omständigheter.
  16. Enligt Lambda-CDM modellen är de viktiga komponenterna hos formula_13 baryoner, kall mörk materia och mörk energi.
  17. Dessa system är partiklar som kallas baryoner för tre kvarkar och mesoner för en kvark och en antikvark – eller hadroner med ett samlingsnamn.
  18. Hydrodynamiska simuleringar av hierarkisk strukturformation tyder på att den största delen baryoner finns i det intergalaktiska mediet som har en rödförskjutning större än 2.
  19. De är relativt lätta för att vara baryoner, med en vilomassa på, och de är extremt kortlivade, med en sönderfallstid på 5.58 ± 0.09 × 10−24 sekunder.
  20. Den stora träffytan för Lyman alfa-övergången då ljuset färdas mot jorden gör detta till den otvivelaktigt känsligaste mätmetoden för att detektera baryoner för en nästan godtycklig rödförskjutning.
  21. Det finns två kända sätt: kombinationer av tre kvarkar med tre olika färger (baryoner som protonen och neutronen), eller en kombination av en kvark med en antikvark av motsatt färg (mesoner).
  22. Hadronerna delas in i två grupper: baryoner som består av tre kvarkar eller tre antikvarkar (och därmed har baryontal 1 eller -1), och mesoner som består av en kvark och en antikvark (och därmed har baryontal 0).
  23. Lambdabaryonen med en toppkvark, Λt0, förväntas inte observeras eftersom standardmodellen förutspår toppkvarkars livsläng till ungefär 5×10−25 s, vilket är ungefär en tjugondel av tidsskalan för den starka växelverkan som bidrar till att bilda baryoner (och övriga hadroner).
  24. Det kan aldrig bildas partiklar som utåt har någon färgladdning som inte är " vit", d.v.s. den färgladdning som fås om man kombinerar tre kvarkar, en av varje färg (baryoner), eller två kvarkar, en med en av färgerna och en med motsvarande anti-färg (mesoner).
  25. Precis som alla andra baryoner innehåller zigmabaryonerna tre kvarkar: två upp (uu), en upp och en ner (ud) eller två nerkvarkar (dd), och en tredje kvark som kan bli antingen en sär (vilket skapar zigmapartiklarna: Σ+, Σ0, Σ−), en charm (symboliseras Σ++, Σ+, Σ0), en botten (symboliseras Σ+, Σ0, Σ−) eller en topp (symboliserasΣ++, Σ+, Σ0).
  26. Om revy inte är helt nytt för Hedengran så kan man konstatera att detta med all säkerhet blir hans debut som barytonsaxofonist...
  27. Somewhere är ett musikalbum från 1998 med den svenske barytonsaxofonisten Gunnar Bergsten.
  28. Sjösten var också pianist i den store svenske barytonsaxofonisten och kompositören Lars Gullins grupper.
  29. The Good Life är ett musikalbum från 1995 med den svenske barytonsaxofonisten Gunnar Bergsten.
  30. Brubeck fortsatte efter gruppens upplösning att spela tillsammans med Paul Desmond och gjorde även en del spelningar med barytonsaxofonisten Gerry Mulligan.
  31. Gunnar Bergsten & Peter Nordahl play Lars Gullin är ett musikalbum från 2000 där barytonsaxofonisten Gunnar Bergsten och pianisten Peter Nordahl spelar musik av Lars Gullin.
  32. Man kan nämna trumpetarna James " Bubber" Miley, Cootie Williams, Rex Stewart och Clark Terry, trombonisterna Joe " Tricky Sam" Nanton och Lawrence Brown, klarinettisten Barney Bigard, altsaxofonisten Johnny Hodges, tenorsaxofonisterna Ben Webster och Paul Gonsalves, barytonsaxofonisten Harry Carney och basisten Jimmy Blanton.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ragna
  Nordisk kortform av feminina namn som börjar på Ragn-: gudamakter.
 • Ragnar
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen gudamakter och krigare.
 • Besläktade namn: Reiner, Rauno, Rainer, Ragni

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2