<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder baryton

Vad betyder baryton?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet baryton?

 1. Med sin smidiga baryton satt i kontrapunktisk relation till minspelet får han gestalten att leva.

  Joel Annmo ger Ferrando en lyriskt vek tenor som kontrasterar mot Luthando Qaves varma baryton och godmodiga glimt i ögat som Guglielmo.

  Och så Max Raabe själv som introducerar varje nummer med släpande baryton och pokerspelarens stenansikte för att sedan sjunga dem med perfekt stenkakekrispig diktion och en röst som rör sig upp i välmodulerad falsett.

  Mikael Samuelsons Dr Jekyll är en fryntlig figur i rutig väst som knappast utstrålar någon auktoritet när han med hest smäktande baryton lägger ut texten om sin forskning.

  Joel Berglund medverkar som sonor baryton tillsammans med en storslagen vokalensemble vars medlemmar hämtats från många olika körer.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för baryton

 1. baryton, o. 1800, av franska =, ytterst av forngrekiska barýtonos, med djup ton, av barýs, tung (urbesläktat med latin gravis, se grav, adj.), o. tónos, ton.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Virginia

  Latinskt namn som betyder jungfru.

  Hur böjs baryton?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen barytonbarytonenbarytonerbarytonerna
  genitiven barytonsbarytonensbarytonersbarytonernas