/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder Basedows sjukdom?

  1. eller (vardagligt ord) basedow sköldkörtelsjukdom (som bland annat medför utstående ögon)

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet basedows sjukdom?

  1. Basedows sjukdom kallas även ibland diffus giftstruma eller Graves sjukdom.
  2. Under 1990 fick hon diagnosen Basedows sjukdom och fick behandling för det.
  3. Basedows sjukdom är en form av giftstruma/hypertyreos, en sjuklig överproduktion hos sköldkörteln.
  4. Patienter som genomgått behandling för Basedows sjukdom får ofta för låg produktion av sköldkörtelhormon (hypotyreos).
  5. Orsaker till struma är jodbrist, giftstruma, Graves sjukdom (Basedows sjukdom), adenom i tyreoidea, eller genetiska faktorer.
  6. Fischer var inom Danmark banbrytare på röntgenologins område och gjorde sig särskilt förtjänt om röntgenbehandlingen vid Basedows sjukdom.
  7. Hans gradualavhanding, Der Bindegewebsapparat und die glatte Muskulatur der Orbita beim Menschen, klarlade flera frågor rörande ögonhålornas anatomi och belyste exoftalmusproblet vid Basedows sjukdom.
  8. Med en djup, stark röst, ljusblont hår och alltid med solglasögon på grund av Basedows sjukdom (utstående ögon) anses heino av många som en kitsch-ikon.
  9. En diffus struma är en (inte helt säker) indikation på till exempel Basedows sjukdom eller tidig jodbrist, medan en nodulär struma (" knölstruma") indikerar till exempel toxisk multinodulär struma, sköldkörteladenom eller stor struma av jodbrist Struma är också ett symtom på Jod-Basedows sjukdom och Wolff-Chaikoffs effekt, två olika tillstånd som beror på för stort intag av jod.
  10. Basedows sjukdom behandlas med medicinering, som syftar till att slå ut produktionen av sköldkörtelhormon ; operation, det vill säga kirurgiskt avlägsnande av hela eller delar av sköldkörteln ; eller radioaktivt jod.
  11. Basedows och Graves namn har emellertid levt kvar i endokrinologin, genom att den vanligaste formen av giftstruma, diffus toxisk struma, uppkallats efter dem (den kallas Graves sjukdom eller Basedows sjukdom).
  12. Han var också den förste läkaren som fullständigt beskrev vad som nu är känt som Graves sjukdom som också går under namnet Basedows sjukdom beroende på var i världen man befinner sig.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ragna
  Nordisk kortform av feminina namn som börjar på Ragn-: gudamakter.
 • Ragnar
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen gudamakter och krigare.
 • Besläktade namn: Reiner, Rauno, Rainer, Ragni

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2