/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till bedräglighet

Vad betyder bedräglighet?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till bedräglighet

bedräglighet är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet bedräglighet?

  1. När kopplingen görs explicit är det genom påpekanden om olikheten mellan bedräglighet och tydlighet.
  2. Att svekets bedräglighet utgör den andra spetsen på dilemmats horn är inte lika uppenbart; i de flesta fall är också överensstämmelsen mellan tydlighet och ideologin kring sveket underförstådd.
  3. Kessler och McKenna ser istället passeranden som mer grundläggande än en fråga om bedräglighet när det gäller görande av kön.
  4. Hade det varit du eller jag som genom bedräglighet och falska uppgifter fått bidrag kan du vara helt övertygad om att vi hade blivit åtalade och fastnaglade av myndigheter och åklagare.
  5. I det vackra vintervädret kan det locka med till promenader, men nu varnar räddningstjänsten kraftigt för tunna isars bedräglighet.
  6. Kritiker menar att virusets bedräglighet och pandemins ovisshet i sig betyder att man inte ens ska tänka på att öppna samhället, vad säger du om det?
  7. Förutom drottningens hot att spärra in honom, kan Leicesters eventuella bedräglighet ha varit ett försök att skydda lady Sheffield, och sonen, från hans skulder, och intriger med drottningen.
  8. Inget är känt om hans födelsedatum eller födelseland, men han var troligen syrian och bar i hela sitt liv aliaset " den Enögde" (på grekiska " o Mονoφθαλμος"), utan tvekan på grund av en personlig defekt, men eventuellt med en figurativ hänvisning även till hans allmänna bedräglighet när det gällde regler och hans ovanliga skicklighet i att uttala sig tvetydigt.
  9. Hans debut var en kortkort novell om ekonomiska bedrägligheter som McClure ' s Syndicate köpte 1937 och sålde vidare till breda marknader, liksom fyrtio noveller under kommande år.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ragna
  Nordisk kortform av feminina namn som börjar på Ragn-: gudamakter.
 • Ragnar
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen gudamakter och krigare.
 • Besläktade namn: Reiner, Rauno, Rainer, Ragni

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bedräglighet?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en bedräglighet bedrägligheten bedrägligheter bedrägligheterna
genitiv en bedräglighets bedräglighetens bedrägligheters bedrägligheternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2