/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder bermudarigg?

  1. den vanliga segelbåtsriggen med triangelformat storsegel

Hur uttalas bermudarigg?

  1. [-mjo:-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till bermudarigg

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet bermudarigg?

  1. Senare kom 7,5m² och 9m² bermudarigg.
  2. Båten är en planande enskrovs-jolle med centerbord och bermudarigg.
  3. Riggen är en bermudarigg med storsegel och fock samt spinnaker för läns.
  4. Masthead är en typ av bermudarigg för segelbåtar, vanligare förr än nu.
  5. Nuförtiden är bermudarigg, med bermudasegel som storsegel och stagsegel som fock, den vanligaste riggen på fritidssegelbåtar.
  6. Partialrigg eller fraktionsrigg är en bermudarigg där förstagets infästning i masten inte sitter i masttoppen utan en bit ned.
  7. Seglets bredd samt mast, rår och rep ger också ett större vindmotstånd än på en modern bermudarigg, vilket innebär sämre prestanda under bidevindssegling.
  8. En annan vanlig typ av bermudarigg är mastheadriggen som blev populär på 70-talet, framför allt på grund av dåvarande tävlingsregler gynnade denna riggtyp.
  9. På en bermudarigg fäster ena ändan av linan i fallhornet, som är seglets översta hörn, mot masten i ett skivgatt, eller via ett block ner till ett brytblock på däck.
  10. Den vanligaste typen av bermudarigg i dag är antagligen 7/8-dels eller 9/10-dels partialrigg vilket innebär att förstaget är fäst i masten på en höjd av 7/8-delar eller 9/10-delar av mastens höjd från däck.
  11. Storsegel och fock på en typisk modern segelbåt är snedsegel (bermudarigg med bermudasegel respektive stagsegel), liksom stagseglen och mesanen på råseglare, spri-, gaffel-och loggertseglen på nordeuropeiska allmogebåtar samt latinseglen vanliga i medelhavsområdet och kring Indiska oceanen, för att nämna några vanliga typer.
  12. Den liknar bermudariggen, men har en böjd masttopp, vilket gjort att masterna ibland kallas för " bandyklubbor".
  13. Valutan infördes under år 1970 och ersatte det bermudiska pundet.
  14. Den bermudiska triatleten blev tilldömd segern efter att brittiskorna Jessica Learmonth och Georgia Taylor Brown, hand i hand, sprungit över mållinjen och sedan diskats.
  15. Den bermudiska triatleten Flora Duffy gick in i mål som trea på den avslutande löpsträckan, som på grund av värmen förkortades från 10 till 5 km, men blev ändå utsedd till segrare.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2