Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder bestiarium?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet bestiarium?

 1. Det är helt annorlunda hos Mailind Mjöen vars iscensatta fotografier samlar delarna till ett kvinnligt bestiarium med dolt parkvåld.

  Ett bestiarium är ett medeltida verk som i ord och bild skildrar olika djur.

  Denna avbildning i ett brittiskt bestiarium visar en typisk lättare stridshäst, en typisk courserhäst.

  (tillsammans med Sara Olausson), Jag är din flickvän nu(på egen hand) samt Demoner – ett bestiarium(tillsammans med Harry Roos) på förlaget Ruin.

  Varelsen Fastitocalon har han hämtat från några rader i ett gammalt anglosaxiskt bestiarium: ” þam is noma cenned/fyrnstreama geflotan Fastitocalon ” (’ honom har givits ett namn, han som flyter i urtidvattnen, Fastitocalon ’) Detta namn ska i sin tur ha sitt ursprung i grekiskans Aspido – chelōne (’ sköldpadda med rund sköld(skal) ’(f:et i den anglosaxiska versen lades till för att få allitterationen att fungera).

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs bestiarium?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett bestiariumbestiarietbestiarierbestiarierna
   genitivett bestiariumsbestiarietsbestiariersbestiariernas