Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till blockera

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder blockera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet blockera?

 1. Där uppmanade polisen dem att skingras för att inte blockera trafiken.

  På Twitter skriver Rushdie att regeringschefen hade gett polisen order om att blockera hans ankomst.

  Detroits historiska ansökan om konkursskydd lämnades in bara tio minuter innan advokater från stadens pensionsfonder försökt blockera ansökan i en annan domstol.

  Ansökan lämnades in bara tio minuter innan advokater från stadens pensionsfonder försökt blockera ansökan i en annan domstol.

  Därför fick han en hög dos av ett läkemedel som skulle blockera smärtan.

  Enligt henne är många på väg för att blockera grävmaskinernas arbete.

  Det är dock tveksamt om fonden tillsammans med Aktiespararna får in tillräckligt med röster för att blockera att huvudägarna når två tredjedelars majoritet på stämman.

 2. På fredagen sade en israelisk myndighetskälla att försvarsministern beslutat att blockera EU:s hjälp till palestinier.

  Under de senaste veckorna har den konservative partiledaren Lars Barfoed däremot försökt sig på en ideologisk uppryckning av De Konservative genom att blockera en bred överenskommelse om skolpolitiken och regeringsförslaget om obligatorisk läxhjälp.

  Att EU skulle blockera ett medlemskap eftersom Spanien är rädd för katalansk separatism ger professor Mitchell inte mycket för.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Patrik

  Engelskt namn som kommer från det latinska namnet Patricius vilket betyder förnäm eller adelsman.

  Patricia

  Femininform av det engelska namnet Patrik, som kommer från det latinska namnet Patricius vilket betyder förnäm eller adelsman.

  Hur böjs blockera?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt blockeraatt blockeras
  nutidblockerarblockeras
  dåtidblockeradeblockerades
  supinumhar|hade blockerathar|hade blockerats
  imperativblockera
  particip
  presensblockerande
  perfekten blockerad
  ett blockerat
  den|det|de blockerade