/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till blodlös

Hur upplevde du uppläsningen av blodlös?

eller

Vad betyder blodlös?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till blodlös

blodlös är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet blodlös?

  1. Céline lattjar litet med Montaignes obetalbarhet i en sekvens och han kallar Proust blodlös och skönskrivande i en annan.
  2. Den kunde vara smal och blodlös som ett snöigt rosenblad.
  3. Robert Harnums berättelse om en ung mans skolmassaker har blivit en ohygglig men rätt blodlös historia.
  4. Nikeforos hade då inga bundsförvanter och tvingades abdikera år 1081 i en blodlös statskupp.
  5. Folkligt missnöje tillsammans med den ekonomiska krisen och en svag president, lade grunden för en blodlös statskupp i juli 1925.
  6. Så småningom började han misstro Ben Bellas oberäkneliga styre och ideologiska puritanism, varför han den 19 juni 1965 störtade honom i en tämligen blodlös statskupp och utropade sig till landets ledare.
  7. Det engelska måleriet efter Turner kännetecknas dels av litterär tendens på bekostnad av måleriskt intresse, dels av den prerafaelitiska rörelsen, med personer som Dante Gabriel Rossetti, Holman Hunt, John Everett Millais, George Frederick Watts och Edward Burne-Jones, som från början utgjorde en av italiensk renässanskonst inspirerad reaktion mot banalt modemåleri och akademisk slentrian, men som slutade i ny blodlös konventionalism.
  8. De blodlösa var en föraktfull benämning på de svenskspråkiga liberaler som under 1800-talets senare hälft sökte dämpa konflikten i språkfrågan i Finland.
  9. Den hade stor betydelse för spridningen av liberala politiska och ekonomiska idéer och var huvudspråkrör för " De blodlösa", som ville tona ner konflikten i språkfrågan i Finland.
  10. Det brittiska övertagandet var blodlöst och kolonins holländska administration lämnades relativt orörd under den nya konstitutionen som hade införts genom planen för återställandet.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sven
  Nordiskt namn som betyder yngling, även väpnare och tjänare under medeltiden.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs blodlös?

adjektiv
positiv en blodlös
ett blodlöst
den|det|de blodlösa
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2