/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder blyglete?

  1. blyoxid || -t el. -n

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till blyglete

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är glamma en synonym till väsnas?

Hur används ordet blyglete?

  1. Bly-tenngult förväxlas lätt med det likaledes gula pigmentet blyglete.
  2. Tidigt producerades bly i anslutning till de grekiska silvergruvorna där avfallet från silverframställningen – blyoxid (PbO), även kallat litharge, blyglete eller silvervitt – användes för framställning av bly.
  3. Blymonoxid (lithargurum), även kallad blyglete bildas på smält bly som en hinna, som först är rödaktig, men som efter en stund, om värmen är tillräckligt hög, blir orangegul.
  4. Inom byggnadsmåleriet har blygletets viktigaste roll varit som sickativ i linoljefärg, alltså en tillsats för att förkorta oljans torkningstid.
  5. Inom byggnadsmåleriet har blygletets viktigaste roll varit som sickativ i linoljefärg, alltså en tillsats för att förkorta oljans torkningstid.
  6. Inom byggnadsmåleriet har blygletets viktigaste roll varit som sickativ i linoljefärg, alltså en tillsats för att förkorta oljans torkningstid.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sune
  Svenskt namn som betyder son.
Besläktade namn: Sonny, Sone

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2