/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till bona fide

Vad betyder bona fide?

Hur uttalas bona fide?

  1. [bå:-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är glamma en synonym till väsnas?

Hur används ordet bona fide?

  1. För att det fingerade transportansvaret skall uppstå förutsätts att en mottagare i tredjemans position i god tro (bona fide) löst ut konossementet.
  2. Treasury Department meddelades häri att ABC-aktierna var: " definitely bona fide Swedish and there exists no qualifying agreement undertakings or promises impairing this ownership".
  3. 29 nationer, samt ett antal mer eller mindre självständiga regioner såsom Wales och 44 av, har formellt erkänt det armeniska folkmordet som en bona fide historisk tilldragelse.
  4. Eventuella vinnare från de sex berörda länderna som dragit en vinstlott i det så kallade DV-lotteriet, där man kan vinna ett eftertraktat permanent uppehållstillstånd i USA, måste kunna bevisa att de har ett ” bona fide ” -förhållande till USA – ett begrepp som kan översättas ungefär med att man agerar i god tro och inte med avsikt att lura någon – för att få tillåtelse att resa in i landet.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Sune
  Svenskt namn som betyder son.
Besläktade namn: Sonny, Sone

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2