/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder bondrokoko?

  1. svensk möbelstil (främst stolar) på 1700-talet, influerad av den nederländsk-engelska Queen Anne-stilen
  2. efterbildade rokokomöbler tillverkade på landsbygden

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

bondrokoko är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet bondrokoko?

  1. En tredje skola hävdar att bondrokoko är en typ av lite klumpigare möbler i rokokostil som blev populära på 1920-talet igen och som oftast målades vita.
  2. Om någon läser detta, snälla, jag väntar borta vid röllakanmattan och bordet i bondrokoko och korsstyngsbroderierna och gjutjärnskärlen och duvorna i glaserad keramik.
  3. Inom det borgerliga möbelhantverket dröjde holländsk-engelska barockdrag sig länge kvar bl.a. i den populära stoltyp som fått den missvisande stilbeteckningen bondrokoko.
  4. Däremot är de inte lika skickliga att använda redskap som bonobo och schimpanser.
  5. Om en bonobo knuffade till en unge försiktigt såg forskarna hur ungen klättrade upp på ryggen.
  6. En vanlig schimpans kan väga 26 – 70 kg, medan en bonobo väger 27 – 61 kg.
  7. Schimpanser och dvärgschimpanser (även kallad bonobo) är våra närmaste släktingar i djurriket – och på många sätt så märks det.
  8. Släktet schimpanser omfattar de två arterna schimpans (Pan troglodytes) och bonobo (Pan paniscus) (tidigare även kallad dvärgschimpans).
  9. De mest betydelsefulla populationerna av stora djurarter som bonobo och elefant finns i den centrala delen av området.
  10. Området runt sjön är känt för stor biologisk mångfald, här finns bland annat bonobo och andra primater, samt även skogselefant.
  11. Enligt studien, som publicerats i tidskriften PNAS under måndagskvällen, har forskarna tittat på avföring från 416 stycken stora vilda människoapor av arterna schimpans, bonobo (dvärgschimpans) och gorilla.
  12. Schimpans och bonobo är människans närmaste släktingar, och det beräknas att utvecklingslinjen Homo skildes från utvecklingslinjen Pan för 5 – 7 miljoner år sedan.
  13. Schimpans och bonobo beräknas ha skilts åt för 1 – 2 miljoner år sedan, eventuellt i samband med Kongoflodens tillblivelse för cirka 2 miljoner år sedan.
  14. Det är även försvarbart att hävda att schimpanserna borde ingå i vårt släkte Homo, så att de två arterna vanlig schimpans (Pan troglodytes) och dvärgschimpans (Pan paniscus, kallas även bonobo) borde omklassificeras som Homo troglotydes respektive Homo paniscus eftersom de är så nära besläktade med människan.
  15. Forskare vid University of Alabama har tagit 2500 avföringsprov från schimpanser, bonobos och gorillor i centralafrika.
  16. En kroppshållning mittemellan människor och knoggående apor är förresten standard hos helt trädklättrande stora apor som orangutanger och bonobos, och skillnader i sättet att sätta knogarna i marken mellan schimpanser och gorillor visar att den sista gemensamma förfadern för alla afrikanska stora apor inte var knoggångare.
  17. Namnet uppkom då bonobon har en smalare gestalt.
  18. Men ingen har undersökt om gesterna betyder samma saker hos bonobon.
  19. I USA utfördes ett experiment gällande språkförståelse på bonobon Kanzi.
  20. Hon har därvid arbetat med bonobon Kanzi och några andra apor.
  21. Vid ett forskningsprojekt vid Georgia State University lärde man bonobon Kanzi ett språk.
  22. I utbredningsområdet pågår krigshandlingar mellan olika folkgrupper där bonobon kan hamna i skottlinjen.
  23. Schimpansen återfinns i västra och centrala Afrika medan bonobon finns endast i Kongo-Kinshasa.
  24. När bonobon går med fyra fötter på marken sätter den främre kroppens vikt på knoglederna.
  25. På grund av områdets svårtillgänglighet dröjde det till 1970-talet innan bonobon började studeras på plats.
  26. Skogarna i Lomami-och Lualabaflodernas bäcken utgör den östra delen av utbredningsområdet i Kongo-Kinshasa för bonobon.
  27. Men två apor som skulle kunna förstå varandras gester om de möttes i det vilda är schimpansen och bonobon, som ibland kallas för dvärgschimpans.
  28. Därmed blir infanticid, som förekommer hos schimpanser, evolutionärt kontraproduktivt eftersom en hanne skulle kunna döda sin egen avkomma, och förekommer inte hos bonobon.
  29. Människan utmärker sig för sin förmåga att samarbeta – men bonobon, en av våra närmaste genetiska släktingar, tar hellre rygg på de som är missanpassade och förstör för andra.
  30. Till skillnad från schimpansen har honorna genitalierna placerade längre fram och det är därför möjligt för bonobon att fortplanta sig ansikte mot ansikte med sin partner.
  31. Schimpansen (Pan troglodytes) är tillsammans med bonobon den människoapa som är närmast släkt med oss människor, den delar omkring 99 % av sina gener med den moderna människan.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Niklas
  Nyare variant av det grekiska namnet Nikolaus som består av betydelseelementen seger och folk.
 • Nikolaus
  Grekiskt namns om består av betydelseelementen seger och folk.
Besläktade namn: Nicholas

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs bondrokoko?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en bondrokoko bondrokokon
genitiv en bondrokokos bondrokokons
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2