Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder bundsförvant?

  1. någon som står på samma sida i striden, allierad || -en;
   -er

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet bundsförvant?

 1. Sverige som USA:s bundsförvant kommer i värsta fall att bli medansvarigt för krigsföretag utanför Natos eget länderområde utan att folk och regering är med på detta och utan att vi kan krångla oss ur.

  Irans behov av att konsolidera sitt inflytande i västra Mellanöstern ökar i samma takt som läget för dess syriske bundsförvant blir allt mer kritiskt.

  Samme Churchill som hade förordat att den ryska revolutionen via en militär insats skulle kväsas i sin linda blev den sovjetiske diktatorn Stalins bundsförvant under nästa världskrig.

  Enda tänkbara insatsen var ett försvarskrig eller bistånd i händelse av ett angrepp på en bundsförvant i Nato.

  En hög vietnamesisk regeringstjänsteman SvD träffade på den tiden medgav öppet att det var förlusten av Sovjetunionen som bundsförvant som fått dem att sluta sig till Asean.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för bundsförvant

 1. bundsförvant, 1540 t. (-förwante sing.), från nyhögtyska bundeswervandt, till bund m., förbund (se binda, bunt), o. verwandt (se förvant).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Adolf

  Tyskt namn som består av betydelseelementen ädel och varg.

  Alice

  Engelsk och fransk variant av det tyska namnet Adelheid vilket betyder ädel stam.

  Besläktade namn: Adolfina, Alef, Alicia

  Mest sökta

   Hur böjs bundsförvant?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen bundsförvantbundsförvantenbundsförvanterbundsförvanterna
   genitiven bundsförvantsbundsförvantensbundsförvantersbundsförvanternas