Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder buske?

  1. litet träd med flera stammar || -n;
   buskar

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet buske?

 1. Pojken hade sett att det glittrade i en buske i området där rymmarna greps.

  Det är en krypande och mattbildande liten buske med vita doftande blommor på bar kvist om våren och fin orangeröd höstfärg.

  Det är en buske som är svår att ta död på.

  Polisen fick veta att barn på en förskola ofredats två gånger och att gärningsmannen vid det ena tillfället skulle ha varit en person utklädd till buske med löv som täckte hela kroppen.

  Man brukar råda grannar som kommit ihop sig om vems buske som står på vilken sida tomtgränsen att inte ta saken till rättslig prövning om de vill fortsätta att vara grannar i annat än i rent rumslig mening.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för buske

 1. buske = fsv.; jämför norska busk, buska, danska busk(e), fornhögtyska busk (nyhögtyska busch), medelengelska, engelska bush, av en utvidgning med -k till urgermanska roten bus, svälla, vara yvig; se föregående o. följande, ävensom bukett. — Buskablyg 1831, Dalin 1850, förr även buskblyg, sannolikt ej: person som av blyghet gömmer sig undan i buskarna, utan egentligen en som är 'skygg för en buske', jämför buskrädd 1796 ('buskrädda som harar'), Weste 1807 (liksom spökrädd, strykrädd). Hjelmqvist Språk o. st. 8: 128. — Buskskvätta, fogeln., Dalin 1850, till svenska dialekt skvätta (till), (av skrämsel) hoppa till; bildat som t. ex. lavskrika, nattblacka, nötväcka osv.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Erik

  Nordiskt namn som betyder ensam härskare.

  Besläktade namn: Eero, Erkki, Jerk, Jerker

  Mest sökta

   Hur böjs buske?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen buskebuskenbuskarbuskarna
   genitiven buskesbuskensbuskarsbuskarnas