<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till natur

Vad betyder natur?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet natur?

 1. Årets längsta dag har dock alltid varit viktig i de delar av världen där dagslängden varierat så mycket att den påverkat natur och mänskligt liv.

  Det är rätt och rimligt att ansvaret för att uppnå målen för natur och miljö delas mellan näring och allmänhet.

  Den är näst intill orörd och de hydrologiska förutsättningarna bidrar till en natur som inte går att hitta någon annanstans.

  Det räcker inte med enbart vacker natur eller vällagad mat.

  På frågan om huruvida hundar som spelar människor är natur eller kultur svarar Wegman att han bara lånar djuren en liten stund.

 2. Två uppfattningar om tillvarons natur strider om människans själ.

 3. Det hör till sakens natur att regering och opposition tar fasta på olika inslag i Finanspolitiska rådets årliga rapport.

  Det verkar ligga i människans natur att tycka att det man förknippar med den egna personen är bättre än det som man förknippar med de som skiljer sig från en.

  Larsson tänker sig också att författaren angrep honom för att Strindbergs natur var sådan: de som varit vänliga mot honom skulle attackeras.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

natur i ordbok från 1870

<

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för natur

 1. natur = fornsvenska (jämte natura), danska, nyhögtyska och så vidare, av latin nātūra detsamma, egentligen: födelse, till nātus, född (se nation). — I äldre nysvenska ej sällan mask.; hos Sahlstedt 1773 o. följande lexikografer blott femininum — I vissa dialekt, t. ex. Fryksd. Värmland, i betydelse 'könsdrift'; liksom i fornsvenska stundom 'könsumgänge' o. d.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Malena

  Kortform av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.

  Malin

  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena som betyder kvinna från Magdalena. Magdalena var en by i Palestina.

  Besläktade namn: Malene

  Hur böjs natur?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen naturnaturennaturernaturerna
  genitiven natursnaturensnaturersnaturernas