Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder cellulosa?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet cellulosa?

 1. Fibrer av cellulosa används bland annat för att göra papper och hygienprodukter men även bomullstyg består av cellulosafibrer.

  Det främsta skälet att satsa på bioetanol från cellulosa är emellertid det etiska dilemmat att det är mat som används i den konventionella biobränsleindustrin.

  Med halmen ska han och hans kollegor utvinna cellulosa och ta fram etanol.

  Den som görs av cellulosa och gör att man delvis kan slippa konkurrensen med matproduktion.

  Den stora möjligheten med andra generationens etanol är att få ut mycket mer energi ur cellulosa än vi får i dag.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för cellulosa

 1. cellulosa, i numera föråldrad naturvet. användning Acrel 1775, i betydelse 'cellämne' 1847 (efter franska cellulose), i modern tekn. betydelse 1883; av nlat. cellulōsa, av adjektiv cellulōsus, rik på små celler, till cellula, förminskningsord av cella. — Härtill bildades 1869 i Amerika celluloid, varifrån svenska celluloid; jämför med avseende på suffixet svenska karbid osv.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Ingeborg

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Ing och betydelseelementet beskydd: skyddad av guden Ing.

  Borghild

  Norskt namn som består av betydelseelementen beskydd och kamp.

  Mest sökta

   Hur böjs cellulosa?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen cellulosacellulosan
   genitiven cellulosascellulosans