Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder choronsås

Vad betyder choronsås?

Hur uttalas choronsås?

 1. [shårång-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet choronsås?

 1. En av oss väljer Dagens special som består av grillad fläsknoisette med rostad vitlökssky, choronsås och pommes frites.

  Vilket i sin tur är en rejäl rad med grillade och marinerade kamben, hemlagad coleslaw, potatisklyftor och två dippsåser, choronsås (helt okej berneaisesås med tomatsmak) och blue cheese (som jag inte klarar av och därför vägrade att smaka på).

  Filé Oscar är skivad kalvfilé som serveras med hummerklokött, vit sparris, choronsås och tryffelskivor.

  Hans mästerverk bestod av kalvkött (inner-eller ytterfilé) på en spegel av choronsås som hummerklorna placerades runt så att de bildade ett O. En tryffelerad hummerstjärt blev kronan på verket och ett par extra tjocka vita sparrisstänger över alltsammans symboliserade den romerska siffran två (II).

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Allan

  Engelskt namn med keltiskt ursprung, betyder eventuellt den harmoniske.

  Glenn

  Keltiskt namn som betyder trång och enslig dal eller man från dalen.