/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till civilisera

Hur upplevde du uppläsningen av civilisera?

eller

Vad betyder civilisera?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till civilisera

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är hemlistisk en synonym till cesur?

Hur används ordet civilisera?

  1. För det tredje bör uppfostran civilisera människan.
  2. Oliveiras filmkonst tar på sig den icke ringa uppgiften att civilisera sin åskådare ytterligare några steg.
  3. Förmår EU att binda och i ordets genuina mening civilisera nationalismen finns det hopp för Europa.
  4. Det är vår plikt att som överlägsen ras civilisera de underlägsna ".
  5. Många amerikaner fascinerades av tanken att USA hade en speciell uppgift ; att civilisera Nordamerika.
  6. Han togs om hand av läkarstudenten Jean-Marc Itard, som försökte civilisera pojken, med klent resultat.
  7. USA hade precis erövrat Filippinerna och dikten publicerades som en uppmaning till amerikanerna att dela britternas försök att ” civilisera ” världen.
  8. Till en början verkade han omöjlig att civilisera och bilda, och han föredrog då att dra upp träd ur marken.
  9. Dessutom påstod han att svarta människor från USA skulle klara av det som de vita inte kunde, nämligen att civilisera Afrika.
  10. Tack vare sitt engagemang för att " civilisera" och utbilda aboriginerna hyrde regeringen ut hela ön Badger Island till henne på livstid.
  11. Det privata biblioteket fungerade åren 1890-1912 som del av Sörnäs folkhem, grundat av Alli Trygg, och dess mål var att civilisera arbetarstadsdelens invånare.
  12. Sedan 1950-talet har Kanadas regering och den katolska kyrkan försökt " civilisera" innufolket och förmå dem att överge sitt nomadiska liv och bosätta sig i permanenta läger.
  13. I Europa uppkom också en idealistisk föreställning om att de vita hade en skyldighet att civilisera och hjälpa de koloniserade folken, ibland betecknat som " Den vite mannens börda".
  14. Dels rent juridiskt då landet hade fått mandatet av Nationernas förbund, dels moraliskt där mandatstyret sågs som en del av det större Franska kolonialimperiet vars uppdrag var att " civilisera" koloniserade folk.
  15. Först ville Gumiljov korsa ökenområdet Danakil, studera de föga kända folkstammarna och försöka civilisera dem, men Akademien tillbakavisade den rutten som alltför dyr, och Gumiljov blev tvungen att föreslå en ny rutt.
  16. De europeiska länderna ursäktade ofta sitt beteende med hjälp av teorin om den vite mannens börda (begreppet härstammar från en dikt av Kipling), där det ansågs vara européernas skyldighet att " civilisera" de afrikanska folken.
  17. Ordet Miṣr var ett antikt semitiskt ord som betecknade Egypten, men på arabiska kan det även betyda " stor stad" (eller, som ett verb, " att civilisera"), så namnet Miṣr al-Fusṭāṭ kan betyda " Tältens stora stad".
  18. Myndighetens verksamhet blev snart oerhört pinsam för den federala regeringen och efter en undersökning av kongressen avvecklades den 1869 och det " pedagogiska" uppdraget att civilisera comancher och kiowaer lades i händerna på en religiös organisation: kväkarna.
  19. Förandring hjälper också för att särskilja hemma och borta, det osäkra och det säkra, och innebär ofta demonisering och avhumanisering av enskilda och grupper, vilket ytterligare motiverar försök att civilisera de ociviliserade och utnyttja dessa " underlägsna" Andra.
  20. Under sin tid som kongressledamot spelade Wilson en ledande roll i skapandet av the Native American policy (den Amerikanska politiken på ursprungsbefolkningens område), vilken hade för avsikt att " amerikanisera" och integrera ursprungsbefolkningen i det amerikanska samhället genom att " civilisera" dem.
  21. Erkänd som en gengångare till " Sikander" av stadens heliga män, föreställer sig Danny vara en mäktig kung av Khafiristan och börjar tillämpa lagar och domar, samtidigt som han planerar att civilisera landet till ett modernt land, till den grad att han planerar att i framtiden själv möta drottning Victoria " som en jämlike" och tilldelas Strumpebandsorden.
  22. Förespråkarna framhöll förutom de ekonomiska fördelarna att flickor och pojkar inte hade bevisats ha någon intellektuell skillnad i inlärningsförmåga och borde kunna tillgodogöra sig samma undervisning ; att erfarenheter från USA visade att könen genom samundervisning tvärtom framhävde sina skillnader vid närvaro av motsatt kön ; att flickors mjukare egenskaper tvärtom kunde civilisera och mildra den ganska brutala stämningen i pojkläroverken ; att kvinnliga lärare borde kunna få undervisa också äldre pojkar och att det redan fanns gott om manliga lärare i flickskolorna.
  23. – Det är skurken i stycket som ser på urbefolkningen som en resurs att tämjas och civiliseras, och inte pjäsen.
  24. En berömd serie skildrar ett ursprungligen vackert amerikanskt naturlandskap som obönhörligt civiliseras (försämras) från ruta till ruta och slutar som ett avgasstinkande och överbefolkat inferno.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Anna
  Namn som kommer från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs civilisera?

verb
aktiv passiv
grundform att civilisera att civiliseras
nutid civiliserar civiliseras
dåtid civiliserade civiliserades
supinum har|hade civiliserat har|hade civiliserats
imperativ civilisera
particip
presens civiliserande
perfekt en civiliserad
ett civiliserat
den|det|de civiliserade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2