Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till civil

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder civil?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet civil?

 1. En civil rättegång väntar för Halliburton tillsammans med andra företag.

  De båda män som anhölls efter skottlossning mot en civil polisbil i Helsingborg har nu släppts.

  Från oppositionens sida vill man ge de nyinrättade regionala militära staberna större mandat att leda och ansvara för stödet till civil verksamhet.

  Tvisten handlar om var kvarlevorna av tre av Nelson Mandels barn ska vara begravda och har hittills varit en civil tvist som förhandlats i domstol.

  Dels bröts en positiv utveckling mot mer öppenhet och mer civil makt.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för civil

 1. civil, 1621 = nyhögtyska, engelska, franska, av latin civīlis, medborgerlig, borgerlig, avledning av civis, medborgare (jämför citadell; urbesläktat med hjon). — Härtill: civilisera, i modern betydelse hos Serenius 1734, av franska civiliser, med avledning civilisation o. 1750, det senare möjligen en inhemsk latiniserande bildning efter andra ord på -ation; de motsvarande nyhögtyska, engelska o. franska orden synas nämligen uppträda senare (omkr. o. efter den franska revolutionen).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Torkel

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och namnet Kettil, kittel eller hjälm: Tors hjälm.

  Torgny

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och ordet gny: Tors gny, åska.

  Mest sökta

   Hur böjs civil?

   adjektiv
   positiven civil
   ett civilt
   den|det|de civila