/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder civilisatorisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till civilisatorisk

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet civilisatorisk?

  1. Det var en kärlek som väl sällan levdes ut sexuellt men som hade en stor civilisatorisk betydelse: för att vara sina damer till lags måste riddarna inte bara uppvisa tapperhet utan också goda seder och hänsyn.
  2. Just därför får det betecknas som en civilisatorisk uppgift att försöka minnas även de bortglömda och förbisedda.
  3. Frits Andersen modifierar kraftigt denna bild: han sticker inte under stol med att han verkligen var anställd av Leopold men han menar att Stanley naivt uppfattade Leopolds projekt som en filantropisk organisation med fri handel och civilisatorisk utveckling på programmet.
  4. Sedda mot Ömanns homilektiska anammande av upptäcktsresan som civilisatorisk mission är de här raderna sällsynt befriande och klarsynta.
  5. Det är en civilisatorisk uppgift att ta hand om dessa flyktingar, säger Jan Egeland.
  6. Till straff förflyttades han som prefekt till sydligaste Kina, där han gjorde en stor civilisatorisk insats.
  7. Filosofen Dany-Robert Dufour hänvisar till detta Renässansens manifest för att göra en civilisatorisk " omstart" efter de senaste århundradenas totalitära haverier.
  8. Till 1900 fördes styrelsen av hans förmyndare Si Ahmed ben Musa, men efter dennes död samma år valde sig Abd-el-Asis helt nya rådgivare och påbörjade en omogen " civilisatorisk" politik med kritiklöst upptagande av allehanda europeiska nyheter och välmenta, men något ytliga reformförsök, som framkallade starkt missnöje bland den muslimska befolkningen.
  9. På sin hemsida ivrar partiet för ett förstärkt ekonomiskt samarbete med Ryssland bland annat av, som man uttrycker det, ” civilisatoriska skäl ”.
  10. Detta civilisatoriska drama resulterar dock oundvikligen i att Persien i egenskap av områdets främsta stormakt framställs som civilisationens och utvecklingens främsta fiende.
  11. Judendomen är i sig själv lika splittrande, som löjlig i sin bokstavstro och lika mycket i strid med civilisatoriska insikter om modernitet som någon annan religion.
  12. Dufour föreslår alltså att återuppta den civilisatoriska processen där den avbröts för att uppnå den individ som till slut vågar tänka och handla av sig själv allt medan samma rätt ges åt den andre.
  13. ” Jag har ingenting emot att Spielberg tar sig friheter med förlagan, sådant är både tillåtet och nödvändigt, men att omvandla civilisationskritik till relationsgull känns inte som något civilisatoriskt framsteg ”, skriver Jan Söderqvist.
  14. Med hänsynslös kraft utövade han där en upplyst despotisk styrelse till sin död och utförde därunder ett civilisatoriskt jättearbete för dessa under den turkiska tiden vanstyrda länders särskilt materiella och ekonomiska utveckling.
  15. På grund av det fick han ett starkt stöd i Frankrike, där han ansågs som ett slags " österns Napoleon", kallad att med fransk medverkan civilisatoriskt omskapa hela den främre Orienten, vilket inte minst gynnade Frankrikes ekonomiska intressen.
  16. Samtidsmänniskans tillvaro kännetecknas av multitasking och ett överskott av intryck, vilket inte beskrivs som ett civilisatoriskt framsteg, utan som en regression – multitasking präglar livsvillkoren för vilda djur, som av rena överlevnadsskäl måste ha en ständig bred men ytlig uppmärksamhet.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ossian
  Keltiskt namn med oviss betydelse.
 • Oskar
  Keltiskt namn som betyder gudaspjut.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs civilisatorisk?

adjektiv
positiv en civilisatorisk
ett civilisatoriskt
den|det|de civilisatoriska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2