Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet de intellektuella?

 1. Av de intellektuella filmskaparna är det de med ett starkt barnsligt, groteskt och melodramatiskt drag, som på allvar fängslat mig.

  - Jag tyckte att de intellektuella övergav den svenska arbetarrörelsen och uppfattades nog som högervriden när jag kritiserade mina studentkamrater för verklighetsflykt.

  Bit för bit blottlägger han en struktur som "de andra" vill hålla förborgad därför att den visar hur de mäktiga, de rika, de fega bland de intellektuella och de fanatiska gör gemensam sak medan vanliga människor lever och dör i en mardröm.

  - Vi fick betala den som äger de intellektuella rättigheterna till ljussättningen av Eifeltornet på natten.

  - Att människor med schizofreni inte fungerar i samhället beror främst på de effekter sjukdomen har på de intellektuella funktionerna.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Johanna

  Grekisk femininform av det hebreiska namnet Johannes: Herren är nådig.

  Besläktade namn: Janet, Janna, Jannie, Jeanna, Jeanne, Jen, Johanne, Jonna

  Mest sökta