Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet dekokt?

 1. Idag skulle få kunna svälja många droppar av denna dekokt av frukt och ek.

  Också hos Fager hittar man den där kombinationen mellan svartvit dokumentärrealism och hejdlöst effektsökeri som blir en så lyckad dekokt när den skakas ordentligt.

  Men Fourier bör man nog konsumera som Strindberg enligt egen uppgift svalde sin kristendom: en rykande svart dekokt som man blundande dricker i ett svep.

  Hans egen mystiska dekokt står och puttrar på värmeplattan i en av de många vallabodarna utanför Birkebeiner Skistadion.

  De är liksom hederligt gemena och det finns faktiskt en eller annan dekokt som hjälper mot dem.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för dekokt

 1. dekokt, U. Hiärne 1680 = nyhögtyska, av latin decoctus o. decoctum (även som sbst.), part. till latin decoquere, uppkoka, till coquere (se koka). I äldre nysvenska stundom i stället översättningen afsod(h),till sjuda, koka.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Erik

  Nordiskt namn som betyder ensam härskare.

  Besläktade namn: Eero, Erkki, Jerk, Jerker

  Mest sökta

   Hur böjs dekokt?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen dekoktdekoktendekokterdekokterna
   genitiven dekoktsdekoktensdekoktersdekokternas