Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder desegregation?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet desegregation?

 1. Den viktigaste förändringen var desegregation av armén vilket innebar att svarta och vita skulle behandlas likvärdigt och inte längre skulle delas upp i olika grupper.

  Bussning (busing, av engelska bus, " buss", även forced busing eller desegregation busing för att betona metod och syfte) var en taktik för desegregering som nyttjades i flera amerikanska delstater från 1960-talet.

  Dessutom gav han stora bidrag till motståndet mot den amerikanska medborgarrättsrörelsen och de beslut om desegregation som Högsta Domstolen beslutat om, såsom $215,000 år 1963 till Mississippi State Sovereignty Commission, som var en delstatlig organisation som bedrev informations-och propagandakampanjer för att motverka desegregationen.

  Minneapolis kämpade mot de vitas makt, deltog i desegregationen och kämpade för de afrikansk-amerikanska rättigheterna.

  Det var ett symboliskt försök av George Wallace att leva upp till ett löfte i sitt installationstal om ” segregation nu, segregation i morgon och segregation för evigt ”, och stoppa desegregationen i USA:s skolor.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Hemming

  Fornnordiskt namn som sannolikt är bildat av det isländska ordet hamr: gestalt eller skepnad.

  Henning

  Forntyskt namn med den eventuella betydelsen fredsstiftare.

  Besläktade namn: Helma, Helmina, Hilma, Mina, Minna, Minnie, Helmi

  Mest sökta

   Hur böjs desegregation?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen desegregationdesegregationen
   genitiven desegregationsdesegregationens