Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder dialektologisk

Vad betyder dialektologisk?

Hur uttalas dialektologisk?

 1. [-lå:g-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet dialektologisk?

 1. Man ansåg att man var alltför fast i en dialektologisk och ljudhistorisk forskningsinriktning.

  Han tog kontakt med honom och hjälpte honom att bli publicerad i tidskriften Revue des patois galloromans (med beröm från Gaston Paris och senare från Walther von Wartburg) samt utbildade honom till dialektologisk upptäckare.

  Senare har Larsson mest skrivit om samiska, både fackhistoriskt om svensk forskning om samer och dialektologiska arbeten.

  En viktig del av hans arbeten består av etnologiska, lexikografiska och dialektologiska studier, samt systematiseringen av det litterära språket.

  Rutberg bedrev dialektologiska studier i Norrbottens län (med anslag från Norrländska studenters hembygdsförening, Längmanska kulturfonden och Undersökningen av svenskt landsmål i Uppsala) samt dialektologiska och demologiska studier i Norge (med Uppsala studentkårs nordiska resestipendium 1911 – 12) och bedrev ortnamnsgranskning i Norrbottens län på uppdrag av Rikets allmänna kartverk 1925 – 28 och av Kungliga ortnamnskommissionen 1930 – 37.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Elias

  Hebreiskt namn som betyder Jahve är Gud.

  Elis

  Svensk kortform av det hebreiska namnet Elias: Jahve är Gud.

  Besläktade namn: Ellis

  Hur böjs dialektologisk?

  adjektiv
  positiven dialektologisk
  ett dialektologiskt
  den|det|de dialektologiska