/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder dialogpolis?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

dialogpolis är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet dialogpolis?

  1. Enligt dialogpolis Johannes Dontsius har mellan 50 och 70 personer deltagit i förmiddagens demonstrationer.
  2. De brinnande flaskorna antände inget, enligt polisen som skickade dit flera patruller, inklusive specialutbildad dialogpolis.
  3. – Man får ta emot en hel del skit som dialogpolis men det gäller att behålla lugnet, säger han.
  4. – De har fått säga sitt och är nog ganska nöjda nu, säger en dialogpolis till SVT Nyheter Väst.
  5. Polisen dök upp vid 10.45 med både dialogpolis och tolk för att berätta att de skulle ta bort migranternas saker.
  6. -Det är helt orimligt att ungdomar som kastar sten eller spränger bomber och eldar upp möts av dialogpolis, säger Jomshof.
  7. En dialogpolis fanns vid lunchtid på plats i Ojnareskogen för att samtala med det 50-tal demonstranter som då uppehöll sig där.
  8. Men det mesta gick lugnt till enligt dialogpolis Erik Petschler som var på plats, även om känslorna var lite upprörda i slutet.
  9. Enligt ansvarig dialogpolis på plats var det länge sedan det kunde ses så kraftiga kravaller i Göteborg – men dagen hade två sidor.
  10. Enligt Erik ska polisen i stället ha skickat dit dialogpolis som försökte få äldre killar, enligt honom multikriminella, att lugna ner de yngre och få dem att avstå från brott.
  11. – Vi har dialogpolis där och ytterligare någon patrull ifall det skulle bli något mer, vi ska försöka prata med dom och se så att det inte händer något mer, säger Peter Adlersson.
  12. Hör henne och dialogpolisen om besvikelsen under söndagen.
  13. Gunilla Gevreus ingick sommaren 2001 i det som idag heter dialogpolisen.
  14. Köpenhamnspolisens högste chef, polisdirektör Anne Tønnes, har uttryckt sitt fulla stöd för dialogpolisen.
  15. – Läget är lugnt, men vi har ökad bemanning här, säger dialogpolisen Fredrik Dahlgren.
  16. Det var vid 14.20 som polisen uppmanade demonstranterna att upplösa demonstrationen, detta med hjälp av arrangören och dialogpolisen.
  17. Men efter den fredliga manifestationen tog ett nytt gäng över som inte kommit för Black lives matter, enligt dialogpolisen.
  18. Sedan går ett tusental runt i staden och som förmedlar sitt budskap, säger Fredrik Dahgren, ansvarig för dialogpolisen i Göteborg.
  19. – Efteråt brukar vi diskutera hur det har gått och vad som kan bli bättre nästa gång, berättar Jörgen Pettersson, samordnare för dialogpolisen i Skåne.
  20. När hon fick höra att det inte var så brast hon ut i gråt och det var i det sammanhanget dialogpolisen gav kvinnan en kram.
  21. Men enligt dialogpolisen Daniel Mårtensson skulle de inte att köras ut bakvägen, utan passera alla de som är där för att visa sitt stöd och ta farväl.
  22. Efter den fredliga manifestationen på Heden och en demonstration runt i genom staden tog ett nytt gäng över som inte kommit för Black lives matter, enligt dialogpolisen.
  23. Men efter den fredliga manifestationen på Heden och en demonstration runt i genom staden tog ett nytt gäng över som inte kommit för Black lives matter, enligt dialogpolisen.
  24. Den anmälda dialogpolisen har berättat att det var mycket varmt under demonstrationen och att hon gick fram till en kvinna i niqab som såg ut att må dåligt och erbjöd henne en flaska vatten.
  25. Enligt Fredrik Dahlgren, ansvarig för dialogpolisen i Göteborg, var det tydligt att en liten grupp utnyttjade situationen och förstörde för de tusentals fredliga demonstranter som slöt upp för att ge sitt stöd för Black lives matter på söndagen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ragna
  Nordisk kortform av feminina namn som börjar på Ragn-: gudamakter.
 • Ragnar
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen gudamakter och krigare.
 • Besläktade namn: Reiner, Rauno, Rainer, Ragni

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs dialogpolis?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en dialogpolis dialogpolisen dialogpoliser dialogpoliserna
genitiv en dialogpolis dialogpolisens dialogpolisers dialogpolisernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2