Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet diarium?

 1. Ett diarium krävs enligt lagen så att allmänheten kan se vilka allmänna handlingar som finns och därmed också kunna begära ut dem.

  Protokoll från näringsdepartementets diarium visar även att Olofsson tog upp frågan om Vattenfalls förvärv av Nuon med Fredrik Reinfeldt och de andra borgerliga partiledarna.

  En genomgång av justitieombudsmannens diarium de senaste åren visar att den aktuella inspektionen är toppen av ett isberg.

  Utlämnandet fördröjdes några timmar eftersom Margareta Unander var tveksam till om alla handlingar i ett handskrivet diarium var offentliga.

  Efter att ha studerat Kungsbacka kommuns diarium vet jag att vi är långt ifrån ensamma om denna situation.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för diarium

 1. diarium, 1632 = nyhögtyska, av latin =, bland annat: dagbok, besläktat med dies, dag (besläktat med under Tyr anförda ord).

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Erik

  Nordiskt namn som betyder ensam härskare.

  Besläktade namn: Eero, Erkki, Jerk, Jerker

  Mest sökta

   Hur böjs diarium?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativett diariumdiarietdiarierdiarierna
   genitivett diariumsdiarietsdiariersdiariernas