/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder differentiell?

  1. som avser skillnader || -t

Hur uttalas differentiell?

  1. [-tsiell]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet differentiell?

  1. Med differentiell GPS uppnås en noggrannhet inom 0,5 – 5 m.
  2. Om man använder differentiell GPS i Europa får man primärt koordinater i ETRS89.
  3. Hans teori om differentiell association har, trots hård kritik, lagt grunden för andra senare socialainlärningsteorier.
  4. Genom att studera olika punkter eller ” spårämnen ” på ytan av gaskroppen kan differentiell rotation mätas.
  5. Inom matematiken är en fifferentiell algebraisk grupp en differentiell algebraisk varietet med en kompatibel gruppstruktur.
  6. Dessa studier bidrog också till förståelsen av differentiell kalcitupplösning hos olika arter av planktoniska foraminiferer (4).
  7. I den tredje utgåvan, omdöpt till Principles of Criminology (1939), klargjorde han principerna för differentiell association.
  8. Antennen används i dag för att sända ut korrektionssignaler för GPS-systemet, så kallad differentiell GPS (DGPS).
  9. För partikelspridning beskriver differentiell träffyta sannolikheten för att observera en spridd partikel i ett givet kvanttillstånd per enhet rymdvinkel.
  10. Dessa vågor har dragits tätare samman med den hastighet som kan förväntas från differentiell regression av noderna i Jupiters gravitationsfält.
  11. När differentiell överföring och felkontrollerande koder med hjälp av CRC32 (Ultra160) tog över började twistade internkablar och externa 68-poliga mikrokontakter att användas.
  12. I själva verket utgör omvandlingslogiken en enkel digital dator (mer specifikt en digital differentiell analysator), baserad på mekaniska hjul och länkarmar istället för elektronik.
  13. Inom en snar framtid kommer GPS att kunna erbjuda en noggrannhet på upptill en centimeter över kortare avstånd, med hjälp av bland annat differentiell GPS.
  14. För stora disksystem används även " SCA-80" som är detsamma som 68-polig differentiell kontakt, men där även styrning av enhetens id och strömförsörjning överförs.
  15. Andra användningsområden för RDS är eller har varit differentiell GPS (DGPS) och trafikinformation via Traffic Message Channel (TMC) samt personsökning (MBS) som flyttats till egna frekvenser.
  16. Jensen är känd för sitt arbete inom psykometri och differentiell psykologi, vilket är ett område som sysslar med hur och varför individer skiljer sig från varandra.
  17. För kroppar bestående av gas, vätska eller plasma, till exempel stjärnor och gasjättar skiljer sig rotationen från ekvatorn till polerna i ett fenomen som kallas differentiell rotation.
  18. Många experiment i kärnfysik eller partikelfysik går ut på att bestämma differentiell träffyta, det vill säga kollisionstvärsnitt som funktion av spridningsvinkel för olika projektiler och vid olika energier.
  19. Teorin om differentiell association avser en socialiseringsprocess där individen blir brottsling genom inlärning i sin sociala förbindelse (association) med andra personer som redan praktiserar och föredrar ett kriminellt beteende.
  20. Ett viktigt matematisk verktyg för beskrivning av strängfältteori är Becchi-Rouet-Stora-Tyutin (BRST), som är en differentiell geometrisk ansats för att få beräkningar av ” tuber ” fria från anomalier då spökvariabler neutraliseras.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Niklas
  Nyare variant av det grekiska namnet Nikolaus som består av betydelseelementen seger och folk.
 • Nikolaus
  Grekiskt namns om består av betydelseelementen seger och folk.
Besläktade namn: Nicholas

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2