/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till diskontera

Hur upplevde du uppläsningen av diskontera?

eller

Vad betyder diskontera?

  1. ta upp lånväxel, avbetalningskontrakt eller dylikt (varvid banken drar av förskottsränta) || -de

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till diskontera

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet diskontera?

  1. Men någonstans under hösten började aktieköparna diskontera allt högre och högre framtida lönsamhet samtidigt som det kom oroande signaler om stigande råvarukostnader och negativa effekter av den starkare kronan.
  2. Riksbanken vill enligt SEB göra tydligt för marknaden att räntorna kommer att vara fortsatt låga och att marknaden inte ska diskontera för aggressiva räntehöjningar.
  3. Marknaden har börjat diskontera att konjunkturen ska bottna och bankerna har varit riktiga kursraketer den senaste tiden fastän vi vet att vi ännu inte sett de fulla effekterna av kreditförluster och kapitalbehov i systemet.
  4. Men det kan ändras snabbt om oljepriset av någon anledning skulle falla tillbaka och man därmed istället börja diskontera räntesänkningar och bättre konjunktur.
  5. Och varje faktura som var daterad i november eller senare lät han diskontera genast och tog ut beloppen i kontanter.
  6. - Men du kan inte diskontera något som är beroende av de beslut som fattas idag.
  7. Teorin om rationella förväntningar utgår från det heroiska antagandet att marknadsaktörerna som grupp kan rätt diskontera framtiden.
  8. Rationella marknadsaktörer tvingas inse att de skjuter mot ett rörligt mål snarare än att diskontera en framtida jämvikt.
  9. Det verkar dock inte bli något nyval som på kort sikt kunde ge honom chans att diskontera framgången.
  10. Namnet har samma bakgrund som begreppet diskontera och kommer sig av att dessa lämnade så kallade diskontlån.
  11. Nuvärdesmetoden beräknar vad de framtida utgifterna och inkomsterna har för värde idag, nuvärdet (NV) genom att diskontera framtida betalningsströmmar.
  12. Den tar hänsyn till kapitalkostnader genom att diskontera alla inbetalningar och utbetalningar till ett nuvärde, vilket sedan delas med grundinvesteringen (G).
  13. Genom att låta nuvarande kapitaltillväxten skatta hur tillväxen kommer att ske i framtiden och diskontera dessa minus kapitalkostnaderna till sitt nuvärde, därigenom ges ett numeriskt värde som representerar värdet på tillgången.
  14. DCF-värdering bygger på att ett företags framtida fria kassaflöden till företaget uppskattas och diskonteras till nuvärde.
  15. Kostnader och effekter diskonteras vanligen med 3 % i Sverige, baserat på TLV rekommendationer, men procentsatsen skiljer sig mellan länder.
  16. Att de saknar periodiska ränteutbetalningar som måste diskonteras för att bli jämförbara gör dem användbara i olika sorters ekonomiska analyser.
  17. Därefter brukar man lägga på en tillväxtfaktor motsvarande analytikers förväntan för branschen, BNP-utveckling eller liknande, som även den diskonteras till ett nettonuvärde.
  18. Funding valuation adjustment (FVA) är en avskrivning på ett finansiellt bolags resultaträkning som kompenserar för skillnaden mellan den riskfria värderingen av derivat och en värdering som i stället diskonteras med bolagets egen finansieringskostnad.
  19. Vid beräkningen var muslimerna diskonterade helt, vilket föranledde bosniakerna att skapa Rörelsen för ett autonomt Bosnien och Hercegovina.
  20. Yield to maturity är den ränta som gör att en obligations samtliga betalningsströmmar, diskonterade till idag, motsvarar obligationens nuvarande marknadspris.
  21. Metoden genererar ett slutvärde, det sammanlagda värdet av en investerings kassaflöden, diskonterade framåt i tiden till slutet av dess livslängd.
  22. Formlerna nedan använder samma beteckningar som under nuvärdet, med tillägg av SV, slutvärdet, och V, framtida ” vinst ” (differensen mellan slutvärdet och diskonterade investeringskostnader).
  23. Denna vanliga form uttrycks ofta med ord: Skillnaden mellan priset på en köpoption och en säljoption är lika med den underliggande aktiens pris minus det diskonterade lösenpriset.
  24. Om man till exempel ska betala 100 kronor om tre år och årsräntan är 5 procent blir beloppets diskonterade värde eller nuvärde 100/1,05^3=86,2 (100/1,16=86,2).
  25. Även i det moderna bankväsendet förekom tidigt en omfattande girorörelse av liknande art, men den skilde sig från den gamla formen bland annat genom att bankkundens tillgodohavande inte behövde bestå i kontanter, utan kunde utgöras även av andra medel (exempelvis diskonterade växlar).
  26. Bolagets åtagande utgörs av en diskonterad beräkning av alla ingångna försäkringsavtal, där en grundläggande tanke är att alla åtaganden inte kommer att behöva infrias.
  27. -Börsen har redan diskonterat ett ja till paketet.
  28. Det blir Obama så klart, det har redan börserna här diskonterat.
  29. -Det mesta är diskonterat men möjligen kan det bli lite tryck på euron som kan försvagas lite ytterligare, säger Gustafsson till TT.
  30. Nuvärde, även kapitalvärde, är det beräknade värdet av en investerings framtida kassaflöde, diskonterat med hänsyn till en given kalkylräntesats.
  31. Om aktier brukar man exempelvis säga att framtida händelser (god orderutveckling, stigande marknadsräntor, förbättrad vinstmarginal etc) kan vara diskonterat i kurserna.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Niklas
  Nyare variant av det grekiska namnet Nikolaus som består av betydelseelementen seger och folk.
 • Nikolaus
  Grekiskt namns om består av betydelseelementen seger och folk.
Besläktade namn: Nicholas

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs diskontera?

verb
aktiv passiv
grundform att diskontera att diskonteras
nutid diskonterar diskonteras
dåtid diskonterade diskonterades
supinum har|hade diskonterat har|hade diskonterats
imperativ diskontera
particip
presens diskonterande
perfekt en diskonterad
ett diskonterat
den|det|de diskonterade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2