Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder doppsko?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet doppsko?

 1. Den ena var den där med doppsko av gummi som hon använde för att banka i golvet när jag inte kom fort nog när hon ringde och den andra var en vanlig träbit.

  Han stötte med käppens doppsko i marken framför sig för att utröna beskaffenheten och föreslå dränering.

 2. Han bjuder på doppsko och palt och efter det kaffe och finska pinnar.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för doppsko

 1. doppsko, 1640, dupp- 1566 = danska dopsko, till medellågtyska dop(pe), metallhylsa, skålformigt föremål (varifrån fornisländska o. fornnorska doppa, äldre nysvenska dopp, metallknapp, o. danska dop, stift, hylsa) = nyhögtyska topf, gryta; besläktat med doppa o. djup. Jämför dobbsko o. fornisländska o. fornnorska dǫggskör; sannolikt ombildningar, det senare efter dǫgg, dagg. - Med avseende på den oegentl. betydelsen av sko jämför handske, hämsko.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

doppsko är sammansatt av

dopp och sko

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs doppsko?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen doppskodoppskondoppskordoppskorna
   genitiven doppskosdoppskonsdoppskorsdoppskornas