/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till hemkalla

Hur upplevde du uppläsningen av hemkalla?

eller

Vad betyder hemkalla?

  1. (i viss religiös stil) Gud har behagat hemkalla N.N. N.N. har dött

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till hemkalla

hemkalla är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet hemkalla?

  1. Han sade dock att ett beslut att hemkalla ambassadören Benny Dagan inte är nära förestående.
  2. Carl Johan nöjde sig dock med att snarast hemkalla Anckarsvärd under bevakning och därefter tvinga honom till avsked.
  3. Enligt utrikesrådet Wilhelm Wachtmeister var detta inte helt ovälkommet för den svenska regeringen som såg sig befriad från " nödvändigheten att hemkalla honom".
  4. Wachtmeister skrev i sin självbiografiska bok Som jag såg det att " Chiles åtgärd att utvisa Edelstam befriade svenska regeringen från nödvändigheten att hemkalla honom.
  5. Följderna därav sökte David i god tid dölja genom att hemkalla Uria från belägringshären vid Rabba, men denna avsikt strandade på Urias vägran att tillbringa natten i sitt hem.
  6. I samband med president Émile Loubets besök vid det italienska hovet avgavs av påven en protest mot det franska agerandet, vilket gav regeringen anledning att 1904 hemkalla sin ambassadör i Vatikanen.
  7. Men tillade att prinsen kan hemkallas om situationen i Irak skulle förvärras.
  8. Munkarna sände telegram till Spanien och klargjorde detta, och föreslog samtidigt att Blanco skulle hemkallas ögonblickligen.
  9. I ett andra brev den 2 juli krävde Makarios att alla officerare på ön skulle hemkallas.
  10. Utrikesministern S. Tetenes föreslog som kompromiss att Makarios själv skulle välja ut officerare från Greklands armé som skulle ersätta de som skulle hemkallas.
  11. Celsing sändes redan i unga år till Turkiet för att tillvarata Sveriges intressen där under en period, då den svenske ministern av hänsyn till Ryssland måste hemkallas.
  12. På alla övriga fronter skulle alla tyska trupper hemkallas inom Tysklands gränser, så snart de allierade med hänsyn till det inre läget i de dittills tyskockuperade områdena fann tiden därför lämplig.
  13. Bland annat hemkallade flera EU-länder sina diplomater från Iran under en tid.
  14. – Det här är en rejält och kvalitativt annorlunda upptrappning än tidigare diplomatiska symbolhandlingar med hemkallade ambassadörer.
  15. De båda har blivit hemkallade till Stockholm för att bemästra den ökända kriminaliteten i Sverige.
  16. Efter kriget blev de hemkallade och fortsatte med verksamheten, dock blev de återinkallade under fortsättningskriget.
  17. Filippinernas president Ramos hemkallade landets ambassadör i Singapore, och många bilaterala utbyten mellan länderna upphörde.
  18. Johan III blev mycket missnöjda över deras insats, och hemkallade både Carl Horn och Gustaf Banér.
  19. När de blivit hemkallade för andra gången hade verksamheten varit stillastående för länge, vilket gjort situationen ohållbar.
  20. En amerikansk UD-talesman i Washington sade dock att den hemkallade ambassadören uttryckt USA:s djupa oro och vrede över ” denna gräsliga terrorhandling ”.
  21. Fiji skickar under juni och juli 2013 en bataljon för att fylla ut tomrummet efter Kroatien och Japans hemkallade trupper.
  22. Aten hemkallade Grivas och en stor del av sin militära personal på Cypern, och Grivas placerades praktiskt taget i husarrest.
  23. Efter att dessa soldater poserat på ett fotografi som sedan visades upp i polsk press blev de officiellt hemkallade, men det anses att flera stannade kvar i Irak.
  24. När Gustav III samma år hemkallade alla svenska officerare i fransk tjänst, måste Gedda återvända till Sverige, där han strax befordrades till major och brigadadjutant vid Livregements-brigadens lätta infanteri.
  25. Speciellt unga flickor drabbas hårt av detta, eftersom det är kvinnorna som sköter jordbruket, hemmet och familjens alla sysslor, och efter grundskolan blir de ofta hemkallade till byn för att bli jordbrukare.
  26. Den 26 maj lämnade flottstyrkan Lissabon, och den 27 maj ankom man till Vigo i Spanien, där Castor och Patricia bunkrade fullt, samt den italienska maskinpersonalen på jagarna gick iland hemkallade av sin regering.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs hemkalla?

verb
aktiv passiv
grundform att hemkalla att hemkallas
nutid hemkallar hemkallas
dåtid hemkallade hemkallades
supinum har|hade hemkallat har|hade hemkallats
imperativ hemkalla
particip
presens hemkallande
perfekt en hemkallad
ett hemkallat
den|det|de hemkallade
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-30

 • Elof
  Fornnordiskt namn med betydelsen ensam arvinge.
 • Leif
  Nordiskt namn som betyder arvinge. Kortform av namn som slutar på -leif(r), som Torleif.
 • Besläktade namn: Elf

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2